Crònica 06/12/2011

Rajoy vol que Espanya estigui en la "primera línia" europea

Espanya estarà en l'Europa que dibuixa Alemanya i França. És el posicionament rotund que va voler transmetre ahir el futur president espanyol, Mariano Rajoy. La prima de risc va baixar de forma clara.

Ara
2 min
Mariano Rajoy, ahir, va presidir el comitè de direcció del PP, on va analitzar la situació.

BARCELONA.Espanya vol ser en la nova Europa que està construint Alemanya i França. Quan falten poques setmanes perquè sigui investit president del govern espanyol, Mariano Rajoy va voler transmetre ahir un missatge rotund. La voluntat de deixar clar que complirà els compromisos assumits respecte al dèficit i a les reformes estructurals, el va portar a assegurar que Espanya "estarà des de l'inici en primera línia" del nou tractat reformat de la UE, ja sigui a 27 o a 17, és a dir, incloent només la zona euro, com van apuntar ahir la cancellera alemanya Angela Merkel i el president francès, Nicolas Sarkozy.

Segons fons del PP, Rajoy insistirà en el seu posicionament davant de Merkel i Sarkozy aquest mateix dijous, amb motiu de la cimera del Partit Popular Europeu, prèvia a la cimera europea d'aquell mateix dijous i de divendres. Rajoy s'entrevistarà també amb el secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner; amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso; i amb el president polonès, Donald Tusk.

El president del PP vol que el Banc Central Europeu tingui un paper diferent: sigui més flexible i pugui comprar deute dels països amb problemes de finançament, com Espanya o Itàlia. També és partidari dels eurobons, una proposta que rebutja ara per ara la cancellera Merkel.

Els mercats van reaccionar ahir amb una certa eufòria davant de les noves passes dels dirigents europeus. Les borses van pujar i les primes de risc es van relaxar. El diferencial de la prima de risc del deute espanyol respecte al bo alemany a deu anys -la referència per determinar els problemes de finançament- es va situar per sota dels 300 punts i va tancar en 292. Es tracta de la prima de risc més baixa des de l'octubre i és indicativa d'una certa situació de tranquil·litat, perquè fa tres setmanes estava en 500 punts. El bo a deu anys, per tant, comptant que Alemanya està pagant pel seu deute lleugerament per sobre del 2%, es va situar en el 5,18%, molt lluny del 7% de fa unes setmanes que va disparar totes les alarmes. L'Íbex-35 va pujar un 1,72% i va tancar en els 8.700 punts. La resta de borses europees també van pujar, com la francesa, un 1,15%; o la italiana, un 2,91%.

Itàlia millora

La prima de risc d'Itàlia també va millorar i es va situar en els 390 punts respecte al bo alemany a deu anys. La nova situació és fruit del dur pla d'ajust anunciat pel primer ministre italià, Mario Monti, que inclou noves reformes en el sistema de pensions. Monti va assegurar que sense el pla Itàlia "s'ensorraria en una situació similar a la de Grècia". Davant d'aquestes reformes, la CEOE, la patronal espanyola, va afirmar que Espanya ha de prendre nota de l'ajust a Itàlia.

stats