SANITAT
Crònica 03/01/2012

Ruiz farà exempcions a l'euro per recepta

L'euro per recepta tindrà exempcions per a les persones amb més dificultats econòmiques. El conseller de Salut, Boi Ruiz, diu ara que no tothom l'haurà de pagar, malgrat que no concreta res més.

C. Arbolí
2 min
Ruiz farà exempcions a l'euro per recepta

BARCELONAL'aplicació d'un tiquet moderador, que implica el pagament d'un euro per cada recepta, serà universal, però amb matisos. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va manifestar ahir, en una entrevista a l'ACN, que algunes persones "estaran exemptes" de pagar-lo. Ruiz, però, no va anar més enllà ni va especificar quin criteri se seguirà per decidir qui no haurà de pagar, més enllà de referir-se a raons "bàsicament econòmiques".

El conseller va repetir que "tothom en tindrà l'obligació i en funció de les seves condicions en un moment determinat o un altre li tocarà [pagar] o no li tocarà". Una afirmació que matisa la compareixença de fa dues setmanes del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que va anunciar el pagament de l'euro per recepta i el seu caràcter universal. Ruiz, però, va insistir ahir que mai hi ha hagut la voluntat d'establir "una barrera econòmica". "Si el sistema sanitari no exclou de l'assistència a ningú per raons econòmiques, no farem que una prestació pugui ser exclosa per raons econòmiques", va afirmar. El conseller assegura que, quan tant Mas-Colell com ell van revelar que serà una mesura d'aplicació universal, el que volien dir és que "no serà una mesura que impliqui que a uns no els tocarà pagar mai, i a d'altres, sempre". Per tant, és una mesura "que afectarà o no afectarà la gent segons la seva situació, bàsicament econòmica", va detallar el conseller, el qual manté que encara s'està estudiant la fórmula tècnica per decidir qui quedarà exclòs del pagament i de quina manera es procedirà a recaptar els diners.

Aquesta taxa està inclosa a la llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos del 2012 i preveu uns ingressos de més de 100 milions d'euros anuals. Ruiz diferencia aquesta taxa del copagament, ja que mitjançant l'euro per recepta s'aconsegueixen recursos addicionals, mentre que el copagament "és participar en un percentatge d'una despesa que és variable". El conseller va defensar l'aplicació de taxes en el sistema sanitari públic com ja fan altres administracions en altres àmbits, com justícia o universitats.

stats