DEUTE
Crònica 20/05/2011

S&P rebaixa la qualificació de Catalunya per culpa del dèficit

Redacció
1 min
S&P rebaixa la qualificació de Catalunya per culpa del dèficit

BARCELONA.La firma de qualificació Standard & Poor's (S&P) va anunciar ahir que rebaixa la nota amb què fins ara valorava la solvència de la Generalitat. El deute a llarg termini de Catalunya està ara un nivell per sota (ha passat de A+ a A) mentre que el deute a curt termini manté la nota que tenia (A-1).

Haver superat el nivell de dèficit previst al 2010 ha perjudicat la valoració de S&P. L'any passat Catalunya va registrar un dèficit del 3,9%, un punt i mig per sobre del 2,4% permès. Tant això com el deute, que ha superat els 40.000 milions d'euros, ha provocat també que S&P mantingui en perspectiva negativa la qualificació de la Generalitat, cosa que podria provocar noves rebaixes en el futur.

Segons l'agència, el "retard" en la reducció de la despesa pública farà que sigui "molt difícil" complir l'objectiu de dèficit per aquest any (que és de l'1,3%). De tota manera, S&P creu que la Generalitat possiblement acabarà rebent el fons de competitivitat que reclama el Govern. "Creiem que el govern espanyol pot proporcionar fons addicionals a finals del 2011 per aconseguir l'objectiu de Catalunya", explica l'agència de qualificació.

El Departament d'Economia i Coneixement va respondre ahir en un comunicat que l'anàlisi de S&P es va fer en base a l'exercici 2010 i, per tant, no reflecteix la situació real de l'economia catalana.

stats