ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Crònica 15/06/2011

Set candidats republicans lluiten per la batalla contra Obama

Z. Zeleny / J. Rutenberg
3 min
A punt per a lES PRIMÀRIES Els set candidats republicans van debatre a peu dret durant dues hores a la CNN en horari de prime time .

The New York TimesEls líders i candidats a la presidència nord-americana per al 2012 es van reunir dilluns a la nit per primera vegada i van obrir una nova fase en la carrera per definir la direcció del seu partit. Una fase per començar a marcar els trets diferencials entre ells i iniciar així una cursa frenètica per aconseguir semblar prou conservadors però alhora suficientment oberts per derrotar el president dels Estats Units, Barack Obama.

Els set candidats, de peu dret durant més de dues hores davant de la càmera en horari de prime time , van aprofitar l'oportunitat per mostrar que queden enrere les fissures que han sacsejat el Partit Republicà durant els últims dos anys. També van llançar a l'uníson atacs imporants contra Obama, sobretot en matèria econòmica, pel dèficit pressupostari i els plans de salut.

El centre de totes les mirades va ser Mitt Romney, l'exgovernador de Massachusetts [el quart començant per l'esquerra a la fotografia], que ha estat atacat pel pla de salut que va impulsar quan era governador, que s'assembla al que Obama va presentar al Congrés nord-americà. Però els seus rivals només li van poder fer un mal relatiu. Romney va ser capaç d'encarar ràpidament la conversa en contra de l'actual president i va sortir il·lès de la primera escomesa després de quatre anys desaparegut i d'haver perdut les anteriors primàries.

Els candidats es van anar posicionant políticament durant tot el debat per deixar clar el rol que cadascú ha triat en aquesta primera etapa de la cursa cap a la Casa Blanca. Romney, per una banda, va demanar que les tropes nord-americanes tornessin de l'Afganistan com més aviat millor, perquè "no han de lluitar en la guerra d'independència d'una altra nació", mentre que Tim Pawlenty [el segon per la dreta a la imatge], poc conegut encara per a la majoria republicana, va intentar no utilitzar la paraula que havia encunyat el dia anterior a les xarxes socials: " obamneycare ", un terme per criticar tant Romney, el candidat favorit de les primàries, com Obama.

El debat, que es va celebrar als afores de Manchester, va ser una gran oportunitat per a la introducció o reintroducció de molts dels candidats, i va discórrer sense grans ficades de pota ni errors notables. De fet, va fer la sensació que es tractava de l'acte de llançament oficial de la campanya, si més no perquè va ser el primer en què participava Romney, el més ben situat fins ara per batre's amb Obama.

Tot i això, dos dels possibles candidats no s'hi van presentar: l'exgovernador Jon M. Huntsman Jr., d'Utah -fins fa poques setmanes ambaixador d'Obama a la Xina-, i l'exgovernadora d'Alaska, Sarah Palin, candidata republicana a la vicepresidència el 2008.

Sense la candidata del Tea Party

La possible candidatura de Palin, una de les líders de l'ultraconservador Tea Party, va ser objecte de l'última pregunta del debat. Quan el moderador va preguntar qui va ser el millor candidat a la vicepresidència en les anteriors eleccions, Pawlenty va creure que era el moment de lloar Palin, perquè té un públic fidel i està motivada. "Crec que la governadora Palin és una líder extraordinària", va dir, oposant-la a Joe Biden, que va considerar "dolent en tot".

Però l'absència de Palin ha creat una molt bona oportunitat per a la representat Michele Bachmann, de Minnesota, també molt ben acollida per la base republicana del Tea Party. Bahmann va saber treure el màxim rendiment de la seva aparició. Per una banda va confirmar de manera oficial que es presentava -fins ara només havia dit que ho "estudiava"-, i per l'altra va lluir-se com "una exfiscal federal de procediments tributaris", una dona de negocis i mare legítima i d'acollida.

stats