LA MONARQUIA QÜESTIONADA
Crònica 12/03/2012

La Zarzuela escriu a IU per desmentir la simpatia del rei pel 23-F

Joan Faus
2 min
El diputat d'IU Gaspar Llamazares va adreçar una carta a la casa reial en què preguntava pel 23-F.

MADRIDEl rei no va ser comprensiu amb els colpistes del 23-F. La casa reial ha desmentit dos mesos després la hipòtesi que va formular el setmanari alemany Der Spiegel . Ho ha fet en una carta enviada al diputat d'Izquierda Unida (IU) al Congrés Gaspar Llamazares.

IU va informar ahir que va rebre una carta signada el 8 de març pel cap de la casa reial, Rafael Spottorno, en resposta a una altra missiva que prèviament havia adreçat Llamazares al cap de l'Estat. El dirigent d'IU plantejava al rei les mateixes preguntes que havia fet al govern espanyol sobre el seu paper en el 23-F del 1981 i que van ser rebutjades dos cops per la mesa del Congrés.

En la carta Spottorno diu que ni el rei ni la casa reial "acostumen" a valorar escrits o opinions de tercers, que és una responsabilitat "exclusiva" dels seus autors i que, en aquest cas del 23-F, "no es compadeixen de la realitat d'uns fets el desenvolupament del qual i el corol·lari final són de coneixement públic".

Les preguntes de Llamazares van ser plantejades arran que el setmanari Der Spiegel publiqués que l'ambaixador alemany a Espanya el 1981, Lothar Lahn, va interpretar, en un informe enviat al seu país, que el rei va mostrar "comprensió" cap als autors de l'intent de cop d'estat.

En concret, el diputat va demanar al govern espanyol una valoració del contingut de la nota enviada per l'ambaixador. També volia conèixer la ubicació de tots els enregistraments de les converses telefòniques del 23-F i l'endemà, i si l'executiu té intenció de desclassificar els documents relacionats amb l'intent colpista.

El diputat d'IU va agrair, en un comunicat, la resposta de la casa reial però no va valorar-ne el contingut. Va lamentar "profundament" que les qüestions que havia plantejat al Congrés s'hagin hagut de resoldre amb "intercanvis epistolars" després que la mesa del Congrés "sembla que hagi decidit el camí negatiu de convertir en tema tabú no només el 23-F sinó la mateixa monarquia".

stats