PRESSUPOSTOS L'ACORD POLÍTIC
Crònica 15/02/2012

Un botí modest a canvi de l'abstenció

Els compromisos assumits per CiU per obtenir l'abstenció del PP no li han modificat gaire els plans. Les qüestions més espinoses han saltat de la negociació i només la rebaixa de taxes desquadra els números.

Roger Tugas
2 min
Alícia Sánchez-Camacho ha  fet patir fins al final el Govern abans de tancar el pacte.

BARCELONA.La principal medalla que es pot penjar el PP de l'acord de pressupostos del 2012 són els canvis en la taxa turística, el copagament farmacèutic i el cànon de l'aigua, a més de la possibilitat d'erigir-se com a soci preferent del Govern. Més enllà d'això, les demandes de caire polític han caigut de les converses i les mesures econòmiques eren similars a les que ja preveia el programa de CiU. De fet, tan sols tres dels 16 equipaments sanitaris i educatius que ara reivindica el PP són nous respecte del projecte pressupostari inicial. Altres punts s'arrosseguen del pacte del 2011.

Recuperació econòmica

L'acord preveu una llei de suport a l'emprenedoria que simplifiqui tràmits i faciliti crèdit, l'aplicació del pla per l'ocupació firmat per CiU i PP a l'estiu i la reforma del servei públic d'ocupació ja anunciat pel Govern.

Seguiment dels pactes

El Govern accepta informar de l'execució dels comptes amb detall, fer comparèixer al Parlament el conseller d'Economia cada mig any i impulsar l'Oficina Pressupostària. CiU i PP creen una comissió de seguiment.

Sector públic

Tal com ja van pactar en l'acord pressupostari del 2011, el nou pacte reitera la voluntat de reduir en un 25% el nombre d'ens públics aquesta legislatura. Preveu també una llei de transparència d'entitats públiques.

Ens locals

El PP afirma que ha augmentat en 200.000 euros el pressupost del fons de cooperació local i ha aconseguit que la meitat del pla únic d'obres i serveis de Catalunya serveixi per pagar obres ja executades pels ens locals.

Equipaments socials

L'acord planteja 12 equipaments educatius i quatre de sanitaris, però només tres no figuraven en el projecte de pressupost. A més, 53 dels 84 equipaments que cal programar ja estaven en el pacte del 2011.

Taxes i impostos

El PP ha introduït limitacions i exempcions a les taxes judicial i turística i a l'euro per recepta, ha rebaixat la taxa als escorxadors i el cànon de l'aigua i ha bonificat l'impost del patrimoni per a certs propietaris forestals.

Prohibició dels toros

Després de tancar l'acord pel pressupost del 2011, el PP va erigir la bandera dels toros com a condició per renovar el suport el 2012. Exigien ajornar-ne la prohibició per estalviar la indemnització a la Monumental, però la reclamació ha quedat en res.

Subvencions identitàries

L'última demanda que havia posat el PP havia estat la reducció de "subvencions innecessàries", com les d'entitats culturals i les "de caire més identitari". Al final, però, tan sols ha pogut reduir les aportacions al Memorial Democràtic i a l'Institut Català Internacional per la Pau.

Immersió lingüística

El compliment de les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament o per l'entrada del castellà a TV3 han estat reivindicacions fallides del PP.

Víctimes del terrorisme

El PP rescata l'oficina d'atenció a víctimes del terrorisme -dissolta pel Govern fa un mes- i en dobla el pressupost fins als 50.000 euros. També preveu més recursos per als Mossos i per als centres especials de treball.

stats