ESCOLA AMENAÇA A LA LLENGUA
Crònica 09/03/2012

La interlocutòria reforça la unitat dels partits pel català

Jurídicament la interlocutòria pot deixar algun dubte, però políticament reforça la unitat a favor de la immersió. Amb l'excepció del PP i C's, tots els partits tanquen files perquè el model es mantingui.

Pere Martí
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va remarcar que la interlocutòria no afectarà la immersió lingüística.

BARCELONA.Totes les formacions catalanistes van tancar files a favor de la immersió i van coincidir a assenyalar que la interlocutòria d'ahir no modifica el model d'ensenyament català. El Govern i el PSC veuen validat el model i no veuen cap perill per a la immersió. Menys optimistes es van mostrar ICV i ERC, que van advertir que la sentència obre algunes escletxes que caldrà vigilar. Per la seva banda, el PP i Ciutadans no donen la batalla per perduda i confien que el recurs al Tribunal Suprem presentat per l'advocat de les tres famílies, Ángel Escolano, acabi donant-los la raó, com ja va fer en el seu dia l'alt tribunal.

La Generalitat dóna per blindat el model d'immersió lingüística. El president, Artur Mas, va voler deixar molt clar que la resolució del TSJC no altera el model. "Som on érem i no ens mourem d'aquí", va explicar poca estona després de conèixer la decisió. Pel president el model en català com a llengua vehicular a l'escola es manté "íntegrament" perquè és "el model bo", i ha recordat que les excepcions ja estan previstes en les lleis actuals quan una família demana l'escolarització en llengua castellana.

Mas es va mostrar obert a "afinar alguna coseta" si fa falta, però el model en conjunt no es tocarà, perquè té la convicció que el que s'està fent és el correcte per a la cohesió del país. També va reiterar que cal continuar fent una defensa "més explícita i contundent" del català perquè continua sent la llengua que està "en inferioritat de condicions", tot i ser oficial a Catalunya.

El PSC també va fer una valoració positiva de la sentència, perquè valida la immersió i a la vegada garanteix un tractament "individualitzat" dels pares que ho demanen per als seus fills. El seu portaveu d'educació, Daniel Font, va apel·lar a Marta Mata per recordar que el PSC se corresponsable del model d'immersió, que és un "model d'èxit" que el PSC sent com a propi. Font va culpar el PP de l'ofensiva judicial, que buscaria "la creació d'una doble xarxa escolar i la discriminació basada en les llengües maternes de les persones". També ho va aprofitar per criticar CiU per tenir com a aliat parlamentari el PP i va demanar al president Mas que "aclareixi l'actitud del seu soci preferent en aquest afer". Des del punt de vista judicial, va afegir que l'episodi ha acabat "millor que del que es podia pensar".

Cap escletxa

Menys entusiasme van mostrar ERC i ICV, que adverteixen que la batalla no ha acabat. Els republicans avisen que la interlocutòria obre algunes "incògnites" i insten el departament d'Ensenyament a donar instruccions clares als docents perquè no quedi "cap escletxa". El president d'ERC, Oriol Junqueras, considera que el model d'èxit de l'escola catalana "no s'hauria de posar en risc per decisions polítiques ni per l'egoisme d'alguns partits", en referència al PP. Per la seva banda, Anna Simó va demanar que de cara a la imminent preinscripció escolar i al pròxim curs s'informi des del departament d'Ensenyament "amb rigor i exhaustivitat" de les implicacions que té la interlocutòria i de les mesures que cal aplicar des dels centres. En la mateixa línia, Joan Herrera va recordar que "la bretxa continua oberta" i que la decisió pot generar escenaris de més conflictivitat en algunes escoles catalanes si més pares d'alumnes demanen ser escolaritzats en castellà. El líder d'ICV va recordar que la interlocutòria deriva de la sentència del Constitucional contra l'Estatut.

Aquesta possibilitat i el fet que la decisió torni a estar en mans del Suprem fan que el PP i el C's no donin la batalla per perduda. El portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va recordar que la interlocutòria del TSJC "no entra en el problema de fons" del model lingüístic i va recordar que serà el Suprem el que s'haurà de pronunciar.

També Albert Rivera va dipositar les seves esperances en el fet que l'alt tribunal acabi imposant el castellà com a llengua vehicular a l'escola i va considerar que la interlocutòria del TSJC només serveix per "allargar l'agonia" del model d'immersió, que veu "caduc". El líder de Ciutadans va rebutjar que s'estableixi un sistema d'atenció individualitzada per a les famílies que demanin ser escolaritzades en castellà, "com si fos una anomalia".

stats