RECONEIXEMENT A LA LLUITA DE GÈNERE
Crònica 11/12/2011

El premi Nobel de la pau homenatja les dones

La lluita pels drets de les dones i la Primavera Àrab han estat els protagonistes de la cerimònia de lliurament dels Nobel de la pau d'enguany. És la primera vegada que tres dones comparteixen el premi.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
La periodista iemenita Tawakul Karman ensenya el seu guardó durant la cerimònia.

BARCELONA.L'entrega del premi Nobel de la pau va ser ahir un homenatge a la lluita pels drets femenins i a la Primavera Àrab. En el discurs d'obertura, el secretari del Comitè Nobel noruec, Thorbjorn Jagland, va ressaltar que no es pot aconseguir ni la pau ni una democràcia duradora "si les dones no aconsegueixen les mateixes oportunitats que els homes per influir en el desenvolupament de la societat en tots els nivells".

La presidenta de Libèria, Ellen Johnson Sirleaf, la seva compatriota Roberta Gbowee i la periodista del Iemen Tawakul Karman van reivindicar els moviments femenins i van recordar totes les dones guardonades amb el Nobel de la pau, amb una menció especial a la primera africana que el va obtenir: el 2004, l'activista keniana Wangari Maathai, morta aquest any. Sirleaf va distingir "totes les dones que amb la seva lluita privada i silenciosa van ajudar a formar el nostre món".

Polèmica

La designació de Sirleaf va ser controvertida perquè es va fer pública dies abans que se celebressin eleccions a Libèria, en les quals l'oposició va acusar la guardonada de promoure el frau per ser reelegida. Sirleaf, de 72 anys, va accedir al poder després de guanyar les eleccions del novembre del 2005, que la van convertir en la primera presidenta africana escollida democràticament.

La seva compatriota Gbowee, de 39 anys, va començar el seu discurs recordant el moviment pacifista Dones de Libèria per la Pau, que ella mateixa va impulsar i que va ajudar a acabar amb la segona guerra civil al país. "Vam utilitzar el nostre dolor, els nostres cossos destruïts i els nostres sentiments ferits per afrontar la injustícia i el terror al nostre país", va dir l'activista.

Donant la paraula a Karman, Gbowee va dir que l'elecció de les guardonades arribava en el millor moment perquè "les dones que abans eren víctimes silencioses i objectes de poder dels homes ara enderroquen els murs de les tradicions opressores amb la força invencible de la no-violència".

La periodista iemenita, de 32 anys, va destacar el paper de la resistència no violenta en la seva lluita per la democràcia al Iemen. Karman va recordar a la comunitat internacional que "la consciència humana no pot estar tranquil·la veient com la joventut àrab és oprimida per la maquinària mortífera que els tirans llancen en contra seu".

Karman es va mostrar decebuda per no poder ser candidata a les eleccions presidencials previstes al Iemen el febrer del 2012. "Jo m'hi vull presentar, i si ho fes, guanyaria", va dir ahir en una entrevista a la cadena CNN. El vicepresident iemenita, Abd-Rabbu Mansour Hadi, és l'únic candidat als comicis anticipats que han de substituir el president Ali Abdul·lah Sàleh.

stats