LOTERIA
Crònica 07/01/2012

El primer premi va a un petit poble de Burgos

Aquest poble de Burgos de menys de mil habitants havia venut 39 sèries del número premiat, que en realitat provenien de l'administració del poble veí, San Leonardo de Yagüe, ja a la província de Sòria.

T.g.
2 min
La filla de l'encarregada de l'administració de San Leonardo  de Yagüe penjant ahir el cartell que anuncia el premi.

BARCELONAEl poble de Huerta del Rey, a la frontera entre Burgos i Sòria, era conegut fins ahir perquè és el poble amb els noms més estranys de tot l'Estat. De fet, el municipi figura en el llibre dels rècords Guinness precisament per ser el lloc on hi ha inscrita més gent amb noms absurds. Rodobeo, Filonila, Filogino i Quintilia són alguns exemples reals de gent del poble que fa uns mesos van protagonitzar l'anunci d'una beguda refrescant en què feien broma amb el nom del seu alcalde: "Simplement, Antonio".

Ahir aquest alcalde de nom corrent no podia ni pensar en aquesta broma. Estava feliç i emocionat amb la notícia que el primer premi del sorteig del Nen, el número 71.208, havia caigut al seu poble. El número va ser venut a l'administració del municipi del costat, San Leonardo de Yagüe, que ja pertany a la província de Sòria. El propietari del bar El Frontón, de Huerta del Rey, se'n va quedar 39 sèries, que va repartir entre els pocs més de 800 habitants del poble.

El propietari del bar, Iván Izquierdo, un altre dels pocs habitants de Huerta del Rey amb un nom corrent, va explicar ahir a les desenes de periodistes que van arribar al municipi que havia venut els 390 dècims que tenia d'aquest número i havia tornat una sèrie sencera que al final no va col·locar. El propietari del bar més popular del poble regenta el local des de fa cinc anys i comentava que sempre juga a la loteria, especialment a la grossa de Nadal, a la qual sempre juga amb el mateix número. En el cas de la rifa de Reis, va explicar, només demana cada any un número que acabi en 8, com el que enguany ha portat una pluja de milions al seu poble. "Això és una satisfacció enorme -va dir a l'agència Efe-, i més en aquests moments difícils. Izquierdo va explicar que la majoria dels dècims se'ls han quedat els joves del poble, "alguns dels quals estudien, d'altres estan a l'atur i els que tenen sort van de feina en feina".

Al poble veí de San Leonardo de Yagüe, en canvi, no hi va haver celebracions al carrer. Els veïns lamentaven haver tingut la fortuna tan a prop i no haver-la pogut gaudir, especialment en un moment difícil per a aquesta localitat, que està patint molt la crisi econòmica.

L'alcalde del poble, Jesús Elvira, va comentar a Efe que aquest premi tenia un regust "agredolç", perquè la loteria podria haver ajudat la localitat, que està patint molt pel concurs de creditors que ha presentat l'empresa local Puertas Norma, que dóna feina a més de 500 persones.

stats