CORRIDES DE TOROS
Crònica 25/04/2011

Els taurins no es rendeixen, però l'afició no acompanya

Sònia Sánchez
3 min
Els taurins no es rendeixen, però l'afició no acompanya

Lluís Villacorta va tornar ahir a la cantonada del carrer Marina amb la Gran Via. Hi va des de fa set anys a protestar contra "la tortura fins a la mort dels toros a les corrides" i deia ahir que l'abolició de l'espectacle taurí a Catalunya a partir de l'any que ve no el "silenciarà". "A partir del gener ja no es mataran toros en aquesta plaça, però fins llavors 120 braus moriran (en aquesta última temporada) perquè hi ha gent que paga per veure'ls patir fins a la mort", denunciava, amb una vehemència que feia joc amb el color vermell amb què s'havia pintat la cara.

La prohibició dels toros aprovada pel Parlament de Catalunya, que entrarà en vigor l'1 de gener del 2012, no ha aturat la lluita dels antitaurins, que ahir davant la Monumental recollien signatures contra els correbous, els bous embolats i capllaçats. Però per primera vegada en aquests set anys, aquesta desena de defensors dels animals no eren els únics que recollien signatures davant la Monumental. A l'altra banda del carrer, els defensors de les corrides també buscaven suport entre els que havien anat a la plaça de toros, tractant de sumar les 500.000 signatures necessàries per presentar una iniciativa legislativa popular (ILP) al Congrés dels Diputats que declari les corrides de toros un bé d'interès cultural. Tanmateix, la poca afluència de públic en aquesta primera corrida de l'última temporada taurina a Catalunya no semblava justificar l'esforç.

La graderia buida

Prop de 400 persones van anar a veure la novillada amb la qual arrencava ahir l'última temporada taurina a Catalunya, i van quedar buides més de tres quartes parts de la graderia de la plaça barcelonina, segons va poder comprovar l'ARA, ja que els responsables de la plaça es van negar a donar les dades de venda d'entrades. "Per poder augmentar la quantitat de públic, aquesta última temporada haurien d'haver abaixat els preus i haver posat cartells millors; però amb els cartells que hi ha no omplirem pas", reconeixia el president de la Penya Taurina del Prat, Lucas Martínez, que denunciava a més que la Monumental ha incrementat un 16% el preu dels abonaments per aquesta última temporada, sense que hagin fet el mateix a cap altre lloc de l'Estat, segons el president de la penya.

Martínez, un assidu de la Monumental que estrenava ahir el seu abonament, assegurava tenir "molt assumit" el final de les corrides a Catalunya. "No tinc cap esperança" de fer enrere l'abolició, deia. Una resignació que no compartien alguns dels que ahir eren amb ell a la porta de la plaça de toros. "Estic segur que aconseguirem, no ja les 500.000 firmes que necessitem, sinó un milió i mig de signatures a tot Espanya i que aquesta plaça que tenim aquí al darrere no perdrà la seva festa l'any que ve", afirmava amb tota contundència un membre de la Federació Catalana de Tauromàquia, Florentín Pérez Bosch. Reconeixia, però, que més aviat confiava en "una pròrroga de cinc o sis anys" per poder mantenir les corrides a la Monumental.

Entre la resignació i l'esperança

"De moment és l'última temporada, però mentre ens quedi la possibilitat de la ILP o del recurs del PP al Tribunal Constitucional, mantenim l'esperança", afirmava també David Dorado, membre de la plataforma Vadebraus.com creada -va explicar- a internet per oposar-se a la prohibició catalana. "La declaració de les corrides bé d'interès cultural a França és una molt bona notícia per a tots els països taurins: Espanya, Colòmbia, Mèxic...", deia Dorado, que demanava també "ajornar la prohibició".

Alguns turistes, sobretot asiàtics però també nòrdics, acolorien el limitat públic de la corrida d'ahir, format principalment per gent gran, tot i que no hi faltaven alguns joves molt convençuts. Els aficionats a la festa es debatien entre el convenciment que a partir de l'any que ve haurien d'anar fora de Catalunya per seguir veient corrides de toros i els que mantenien alguna esperança en les iniciatives en marxa. "Jo el que espero que és que governi Rajoy i ho tiri enrere", afirmava fins i tot un d'ells. Tots coincidien a subratllar que "Catalunya ha estat sempre una primera potència taurina, i un dels llocs on més afició hi ha" per les corrides. Però al seu voltant, l'escassetat de seguidors que havien volgut veure l'estrena de l'última temporada taurina s'entestava a contradir-los.

stats