CATÀSTROFE NATURAL
Crònica 14/01/2011

Les pluges torrencials s'emporten tres pobles sencers al Brasil

Més de 400 persones han mort -moltes encara estan desaparegudes- a causa de les riuades i esllavissades provocades per les pluges en diferents poblacions de la serra que envolta Rio de Janeiro.

Marc Vidal
2 min
Teresopolis, Petropolis

Barcelona"Tot va ser molt ràpid. Érem a casa i, quan ens en vam adonar, tot havia estat arrasat i baixava barranc avall". És el testimoni de Marilza Ferreira de Campos, de 50 anys, que ha perdut el seu fill i set membres més de la seva família en les riuades i esllavissades provocades per les pluges torrencials d'aquesta setmana a les poblacions de Teresópolis, Nova Friburgo i Petrópolis, totes situades a la serra que envolta Rio de Janeiro.

El paisatge que ha deixat el desastre en aquesta zona de muntanya amb forts pendents és esfereïdor: l'aigua i el fang s'ho han emportat tot. Les cases han quedat sepultades sota una espessa capa de terra o senzillament convertides en runa, les riuades han engolit els cotxes que han anat muntanya avall i la força de l'aigua ha arrencat els pals de llum i els arbres com si res.

La recerca de supervivents s'ha convertit en una feina a la desesperada. Les comunicacions s'han fet impossibles i els equips de salvament no poden arribar a moltes de les zones afectades per rescatar les víctimes i iniciar la recerca dels desapareguts, molts dels quals van ser arrossegats per l'aigua.

La presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, va visitar ahir les zones més afectades pel desastre -vestida amb una armilla de Protecció Civil i calçada amb unes botes d'aigua- i va prometre "accions fermes" per atendre els damnificats en una de les primeres aparicions públiques des que va assumir la presidència del país l'1 de gener. De moment el govern ja ha desbloquejat una partida de més de 350 milions d'euros per fer front a l'emergència.

Els gimnasos i les escoles de les ciutats més afectades s'han convertit en refugi per als molts que s'han quedat sense casa. Només a Teresópolis es calcula que les riuades han destruït 1.500 cases i 6.500 persones s'han quedat sense un lloc on anar. "Vaig néixer i em vaig criar aquí. Estic acostumada a les inundacions, però cap com aquesta", explica Carmen Lucia, de 60 anys, que va haver de sortir de casa seva per una finestra i quan va tornar se la va trobar inundada del tot.

Les pluges fortes són habituals a l'estiu a les muntanyes que envolten Rio, però aquesta vegada es van trencar tots els rècords amb 260 litres d'aigua per metre quadrat en només un dia. Segons els mitjans brasilers, aquesta ha estat una tragèdia anunciada, per la falta de mesures de protecció d'unes riuades que es repeteixen cada any. L'especulació i la permissivitat urbanística -la construcció sobre la llera de les rieres i zones inundables- han fet la resta.

stats