CENTENARI DEL NAUFRAGI
Crònica 14/04/2012

La travessia de l'oceà: 1912-2012

Tanya Mohn
3 min
La travessia de l'oceà: 1912-2012

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.El centenari de la tragèdia del Titanic està rebent una gran atenció a les dues bandes de l'Atlàntic amb exposicions i conferències. A més, dos creuers estan fent la mateixa ruta del famós transatlàntic i se celebrarà un sopar que recrearà l'últim dels passatgers de primera classe.

Però com era en realitat la vida a bord del Titanic ? No gaire semblant a la dels creuers actuals. El viatge al Titanic tenia una funció utilitària -bàsicament el transport de correu, mercaderies i passatgers, molts dels quals emigraven-. El Titanic el van projectar per aguantar les inclemències dels mars i solcar les aigües, estava construït pensant en l'eficiència. Les embarcacions actuals poden viatjar a velocitats semblants a la del Titanic , però no ho fan gairebé mai, ja que els creuers es fan per plaer, diu John Maxtone-Graham, historiador marítim.

Hi havia vuit músics professionals que tocaven per als passatgers de primera classe (i de tant en tant també per als de segona); però al Titanic no hi havia cap altra manera professional d'entreteniment.

Tampoc no es visitaven ciutats i les activitats consistien només a jugar a cartes, llegir, relacionar-se amb els altres i seure o passejar per la coberta per gaudir de l'aire fresc. "Una persona corrent s'hi avorriria a mort, al Titanic ", diu Charles Weeks, catedràtic emèrit de l'Acadèmia Marítima de Maine.

Hi havia una biblioteca, una sala de fumadors per a homes i una sala de lectura i escriptura, utilitzada principalment per dones. Hi havia serveis religiosos. Però no hi havia botigues, ni piscina, només una banyera gran. Als creuers actuals hi ha cinemes, tallers, casinos, espectacles a l'estil de Broadway, rocòdrom, surf i pistes de patinatge.

A bord del Royal Caribbean's Allure of the Seas , el creuer més gran del món, hi ha una mena de passeig marítim a coberta, un circuit de tirolina i un gran jardí a l'aire lliure amb arbres i plantes de debò, nombroses piscines, serveis de spa i 25 opcions de menú. Al Titanic , a primera classe, hi havia un menjador amb un servei exquisit i meticulós per a determinades taules i un restaurant a la carta. Ara les cabines, de mitjana, són més grans i disposen de bany privat, i els balcons són més freqüents. Al Titanic només hi havia dues cabines de luxe amb galeries exteriors privades. Les cabines de primera classe del Titanic "eren molt luxoses per a l'època, però per al nivell actual eren molt petites", diu Charles A. Haas, president de la Titanic International Society. "No eren gaire més grans que les habitacions d'un motel senzill actual".

Els creuers s'han democratitzat. Generalment, tenen un servei únic, sense classes, a diferència de les tres del Titanic , i hi ha més espais d'accés lliure a tots els passatgers. Al Titanic , el 18% de l'espai era públic, mentre que ara el percentatge oscil·la entre el 40% i el 70%. Els creuers s'han convertit en una de les propostes de vacances més confortables per a tothom. Els amants dels animals potser s'haurien estimat més viatjar en el Titanic, ja que hi havia casetes per a gossos i ara no s'acostumen a admetre animals a bord. Però fins i tot alguns dels fans més ardents del Titanic admeten que la majoria dels canvis han sigut per millorar.

Segons Haas, "per més bo que fos el Titanic en el seu dia, avui seria un desastre pràctic i financer".

stats