CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Crònica 11/02/2012

"Tenim un únic objectiu: derrotar Obama"

Núria Ferragutcasas
2 min
"Tenim un únic objectiu: derrotar Obama"

WASHINGTONJonathan Sargent busca Ronald Reagan entre les velles xapetes de candidats presidencials en un dels estands del congrés anual de conservadors que se celebra aquests dies a Washington. Sota el braç, un cartell de Rick Santorum, el seu candidat preferit. Santorum, però, no és Reagan. Els republicans estan units en el seu desig de derrotar el president Obama aquest novembre, però cap dels seus candidats els entusiasma.

"Santorum no és perfecte però és el candidat més conservador, que sempre ha estat coherent amb temes socials com l'avortament", afirma Sargent, que va decidir donar suport a l'exsenador de Pennsilvània després que la congressista Michele Bachmann es retirés de la cursa republicana. Sargent no confia en l'aspirant favorit, Mitt Romney, però afirma que el votarà "sense dubtar" si guanya les primàries.

Santorum va ser el primer candidat a dirigir-se als milers d'activistes conservadors. Amb tota la seva família a l'escenari, la seva dona i sis dels seus set fills, Santorum va fer una broma a l'inici del seu discurs: "No som la família Von Trapp, no cantarem". L'exsenador es va presentar com el candidat més dretà i va advertir que un candidat moderat no derrotarà Obama. "Les idees, i no els diners, guanyaran les pròximes eleccions", va concloure.

Tot i la contundent victòria de Santorum a Colorado, Minnesota i Missouri dimarts passat, Romney segueix sense perdre l'etiqueta de favorit. Això sí, els resultats van evidenciar, un cop més, la debilitat de l'exgovernador de Massachusetts per captar el votant més conservador. Romney va intentar ahir, en el seu discurs, convèncer els partidaris més dretans del seu partit que ell és també un conservador pur, i va prometre que revocarà la reforma sanitària d'Obama.

"Sóc molt conservador. Romney potser no ho és tant, però és la persona que necessitem perquè coneix molt bé l'economia, sap com crear llocs de treball i és l'únic capaç de guanyar Obama", explica l'estudiant universitari Garrett Jenkins després d'escoltar el seu candidat.

"Que torni el rei britànic!"

Romney va tenir una bona acollida al congrés, però molts activistes continuen dividits entre Santorum i Newt Gingrich. "Gingrich és brillant, sap com funciona el Congrés, coneix la meitat dels congressistes i vetarà la legislació impulsada per Obama", assegura Debbi Deinling, que va treballar 26 anys per a un congressista republicà. Sobre la divisió conservadora, Deinling opina que al final els conservadors uniran forces: "Tenim un únic objectiu: derrotar Obama".

William Temple, seguidor del moviment ultraconservador Tea Party, es passejava pel vestíbul de l'hotel que acull el congrés vestit de soldat britànic. "Que torni el rei britànic!", cridava als assistents. Temple explica que amb la retirada de Bachmann i Herman Cain de les primàries, el Tea Party "ha perdut el seu candidat". "Tots els candidats han treballat a Washington o són part de l' establishment del partit. No tenim opció, que torni el rei", diu mig de broma i mig decebut amb els candidats. "Segurament al final votaré pel candidat republicà que guanyi, però tapant-me el nas", va dir. Una opció que al final triaran molts conservadors per evitar un segon mandat del president Obama.

stats