Cultura 30/01/2015

Adrià Puntí: “Vivim una època una mica desastrosa”

X.c.
2 min
Adrià Puntí durant un dels concert que va fer l’any passat i en què va presentar cançons noves.

BarcelonaDes de fa uns mesos, en cada concert d’Adrià Puntí hi ha la possibilitat de sentir una cançó nova. Mai no és segur, però pot passar. La pròxima oportunitat serà avui al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat, dins la programació del festival BarnaSants. “No sé com anirà el concert, perquè decideixo el repertori el mateix dia, però potser hi haurà alguna cançó nova”, diu Puntí.

Les noves composicions del músic de Salt alimentaran un nou disc titulat La clau de girar el taller, que es publicarà aquest any, tot i que Puntí no precisa quan. “No sé quan sortirà. No vull parlar-ne i que llavors no es compleixi, com ja ha passat altres vegades. Sabrem més coses quan sigui al sac”, explica. Quan finalment aparegui, trencarà un llarg silenci discogràfic. L’últim àlbum d’estudi de Puntí, Maria, es va publicar l’any 2002. Des d’aleshores, ha editat el llibre Incompletament Puntí (2013), dedicat al seu pare i completat amb el DVD Incompletament Puntí: Un cor emigrant, que recull un concert enregistrat el 12 d’octubre del 2013 a l’Auditori de Girona. I tot just fa unes setmanes va incloure dues cançons noves, Esperit i La prova del nou, a l’EP Benvingut al desastre, enregistrat l’1 de novembre al Teatre Principal de Badalona.

“Hi ha moltes maneres d’agafar-se aquest desastre. Vivim una època una mica desastrosa, en general, amb polítics corruptes i tota una sèrie de coses. La vida és molt bonica, però té parts que són una merda”, explica Puntí, que assegura que aquest context de desastre també l’afecta a l’hora de fer cançons. “Tot afecta. Encara que tinc una manera molt introvertida de funcionar. El que passa fora, encara que no vulguis, et pot inspirar una lletra i l’actitud a l’escenari”, afegeix.

Ara com ara, Puntí està escrivint “molt”, no necessàriament cançons, i la seva obra té un to “bastant funest”. “Estic una mica luctuós. Per exemple, tinc un poema que es titula Cementiri d’or ”, il·lustra. Tanmateix, assegura que se sent “molt animat” i expectant davant la rebuda que puguin tenir les noves cançons. “Faltaria més que no n’estigués, d’animat”, diu, i afegeix que espera que el nou material agradi, que arribi el missatge i que hi hagi una bona resposta del públic. “Evidentment, si no hi veus un feedback et decep”, afirma.

Més segur se sent amb els músics que l’acompanyen en el directe: Lluís Costa (guitarra), Pedrito Martínez (baix) i Dani Pujol (bateria). “Ja ens coneixem de fa temps i hem fet gires junts”, recorda, alhora que valora l’estabilitat aconseguida amb la banda. “És que formar una banda costa molt. Hi ha moltes complicacions a nivell logístic, i encara més de caràcters. Però amb ells ha anat bé i crec que estem en el bon camí per consolidar-nos”, diu.

Fill predilecte de Salt

A banda de les novetats artístiques, l’any ha començat amb un reconeixement especial, perquè l’Ajuntament de Salt nomenarà Puntí fill predilecte de la vila en un acte que se celebrarà al mes de febrer. “Sempre val més una flor que una pedra -diu ell traient importància a la distinció-. Crec que s’ho mereixia més el meu pare, però m’ha tocat a mi”.

stats