TEATRE
Cultura 05/11/2012

Angélica Liddell, Premio Nacional de literatura dramàtica 2012

El ministeri de Cultura li atorga el premi per l'espectacle 'La casa de la fuerza', que es va poder veure al Teatre Lliure el febrer del 2011

L.s.
1 min
Angélica Liddell / ATRA BILIS

BarcelonaLa creadora Angélica Liddell, nascuda a Figueres el 1966 (per la casualitat de tenir un pare Guàrdia Civil) però establerta a Madrid, ha sigut guardonada amb el Premio Nacional de literatura dramàtica per l'obra 'La casa de la fuerza'. El ministeri de Cultura li ha atorgat els 20.000 euros del premi per un espectacle de quasi 5 hores que intentava explicar per què tot va tan malament. 'La casa de la fuerza' es referia, literalment, a un gimnàs: el dolor físic pal·liava el dolor emocional i alhora li va permetre investigar d'on provenia el dolor. "Potser 'La casa de la fuerza' és l'obra amb la qual més intensament he intentat buscar sentit a la vida, s'havia de sortir del fotut túnel –deia l'autora quan va estrenar el muntatge–. La vida, aquell lloc on no deixarem més rastre que el d'una eruga aixafada en un camí. I tot i així, l'amor fracassa, la intel·ligència fracassa, i ens destrossem els uns als altres per covardia, i humiliem i som humiliats fins al final".

Liddell (Figueres, 1966) és escriptora, actriu i directora escènica. Les seves obres són reclamades a festivals d'arreu del món (el 2010 va participar per primer cop al festival d'Avinyó amb 'La casa de la fuerza' i 'El año de Ricardo'). Ha guanyat diversos premis per les seves polèmiques creacions –que sempre tenen altes dosis de biografia i violència–: 'La falsa suicida' (2000), 'Y los peces salieron a combatir contra los hombres' (2003), 'Y cómo no se pudrió Blancanieves' (2005), 'El año de Ricardo' (2005), 'Boxeo para células y planetas' (2006), 'Perro muerto en tintorería: los fuertes' (2007), 'La desobediencia' (2008), 'Anfaegtelse' (2008) i 'La casa de la fuerza' (2009).

stats