Història
Cultura 05/09/2014

Barcelona compra una de les úniques cartes nàutiques catalanes del segle XIV que existeixen al món

D'autoria mallorquina, va servir durant anys per embolcallar un llibre teològic

Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaUna carta portolana, un dels únics deu exemplars supervivents d'arreu del món de la producció cartogràfica catalana del segle XIV, ha estat adquirida per 60.000 euros per l'Ajuntament de Barcelona. El consistori l'ha comprat a la casa Daniel Rare Book de Londres.

"És excepcional", destaca el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jaume Ciurana. El seu autor és el mestre cristià Guillem Soler, fundador d'una nissaga de cinc generacions de cartògrafs de Mallorca. De Soler, fins ara, només es coneixien dues cartes nàutiques, una utilitària conservada a l'Archivio di Stato di Firenze (1385) i una altra conservada a la Bibliothèque Nationale de France. "És un tresor patrimonial perquè de cartes utilitàries com aquestes pràcticament no n'ha sobreviscut cap", destaca Ramon Pujades, expert en cartografia històrica i autor del llibre 'Les cartes portolanes, la representació medieval d’una mar solcada'. La carta adquirida pel consistori era modesta, perquè va ser elaborada per anar a bord d'un vaixell i no, com la majoria que sí han sobreviscut, per formar part de la col·lecció d'un noble o d'algun eclesiàstic. "És un exemple dels primers mapes que fan una representació realista, quelcom fonamental per la navegació, perquè va permetre planificar els viatges", afegeix.

El model de mapes que surt dels tallers mallorquins va ser copiat i exportat arreu. "Durant 200 anys, les obres cartogràfiques catalanes produïdes en els tallers mallorquins van ser destinades a l'exportació, des de Flandes fins Alexandria. Poques vegades hi hagut una presència quotidiana tant directa de la cultura catalana a l'exterior", destaca Pujadas.

Es desconeix com aquesta carta va anar a Londres. Se sap, però, que va embolcallar –la part dibuixada anava a l'interior i el pergamí blanc a l'exterior– un llibre teològic, 'Flores Teologicarum Questionum'.

La carta passarà a formar part del fons de l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i s'exposarà durant el 2015 juntament amb una reproducció a gran escala de la carta.

stats