CULTURA
Cultura 18/02/2013

Roberto Bolaño, Salvador Espriu i Pier Paolo Pasolini, les exposicions del CCCB per al 2013

El Centre de Cultura Contemporània té un pressupost de 8,9 milions d'euros, un 7% menys que el 2012, "els mínims de supervivència", segons el seu director

Acn
2 min
Un fotomuntatge amb Roberto Bolaño / CCCB

BarcelonaEl Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha presentat la programació del 2013, que compta amb cinc exposicions clau dedicades a l'escriptor Salvador Espriu, al cineasta i escriptor Pier Paolo Pasolini, a l'escriptor Roberto Bolaño, al certamen fotogràfic World Press Photo i al Paral·lel de principis de segle (actualment ja oberta).

Aquest any, a més, se celebrarà el festival biennal Kosmopolis. Centrarà els seus debats i anàlisis al voltant de la ciència, la ciència-ficció i l'humor i tindrà lloc del 14 al 16 de març. L'il·lustrador britànic Dave McKean, l'humorista Andreu Buenafuente, els escriptors Juan José Millás, Monika Zgustova, Krystof Cryzewski, Bashkin Shehu, Ema Abdehamid, Pere Gimferrer, la poeta Olvido García Valdés o els editors Jorge Herralde i Jaume Vallcorba seran alguns dels participants. A més de presentar la plataforma europea Literature across frontiers, Kosmopolis retrà homenatge a Roberto Bolaño i a Jaume Cabré, autor de 'Jo confesso'.

'Retallades' de pressupost i públic

El CCCB compta amb un 7% menys de pressupost respecte al 2012, i la marxa del Sónar de Dia els privarà dels més de 33.000 visitants que acudien durant tres dies al recinte del CCCB. Marçal Sintes, director del centre, ha assenyalat: "Els hem seguit oferint totes les nostres instal·lacions, però anar-se'n és finalment una decisió del Sónar, i per això ens plantegem recuperar aquesta gent emergent a través d'altres propostes". El centre vol compensar la marxa del Sónar de Dia amb l'ampliació de la presència del festival d'art digital Art Futura i el retorn del Festival Grec. Sintes assegura que "és un programa més potent del que es podria esperar després de reduir el nostre pressupost fins a estar per sota dels 9 milions, els mínims de supervivència".

Els noms propis de la programació

L'exposició 'Pasolini Roma', una coproducció internacional, arribarà al maig i s'hi estarà fins al setembre. Se centrarà en la importància "física, carnal i passional" que va tenir Roma en la seva obra i reunirà manuscrits dels guions plens d'anotacions, correspondència amb altres intel·lectuals i artistes, dibuixos i pintures realitzats per ell mateix, fotografies, pel·lícules i fragments d'entrevistes. El CCCB acollirà l'exposició 'Arxiu Bolaño. 1977-2003' entre març i juny. Serà un homenatge a l'escriptor xilè quan fa deu anys de la seva mort amb abundant material inèdit de l'arxiu dels hereus de Bolaño. L'exposició central de l'Any Espriu commemora el centenari del naixement de l'escriptor i poeta i es podrà visitar a partir de l'octubre. La mostra al·ludirà als aspectes més íntims, socials i els més actuals del món d'Espriu.

stats