Cultura 09/09/2015

Caixaforum 2015-2016: una temporada imperial

L’antic Egipte, Versalles i la dinastia Ming protagonitzaran les pròximes exposicions

Antoni Ribas Tur
4 min
Caixaforum 2015-2016 Una temporada imperial

BarcelonaLes aliances de la Fundació Bancària La Caixa amb museus internacionals segueixen donant fruits i permeten qualificar d’imperial la pròxima temporada del CaixaForum de Barcelona, que s’obrirà amb Dibuixant Versalles. Esbossos i cartrons de Charles Le Brun (1619-1690). Aquesta exposició, que obrirà les portes el 18 novembre, representa una fita excepcional: es podran veure en públic per primera vegada en tres segles els cartrons preparatoris de les pintures que decoren el Saló dels Miralls i les que hi havia a la desapareguda Escala dels Ambaixadors del Palau de Versalles, restaurats per a l’ocasió al Museu del Louvre.

“Serà la primera presentació pública d’aquests materials. Lluís XIV els va confiscar i els va guardar al Louvre. L’exposició intentarà reproduir la situació de les pintures al palau, com va explicar ahir el director de l’àrea de cultura de la Fundació Bancària La Caixa, Ignasi Miró. “S’han hagut de crear caixes i marcs especials per poder-los transportar sense haver-los de tocar. El 100% de les peces canviarà de l’exposició al CaixaForum de Barcelona al de Madrid, i després d’exposar-los hauran de descansar durant cinc anys”.

Abans de Dibuixant Versalles es podrà veure una altra exposició que promet ser sucosa i que ha tancat les portes al CaixaForum de Madrid amb 128.000 visitants: Animals i faraons. El regne animal a l’antic Egipte, amb 430 peces, gairebé una xifra rècord a l’entitat, la majoria de les quals també provenen del Louvre. “Al llarg dels nou àmbits de l’exposició, el públic anirà descobrint des de la percepció física dels animals fins a com esdevenen un llenguatge codificat relacionat amb la religió i la política”, diu Miró. Una de les peces estrella de la mostra és el grup de babuïns que hi havia a la base de l’obelisc de Luxor. A més de ser una peça de grans dimensions també amaga una història curiosa: el 1836 el govern francès el va regalar al Museu del Louvre perquè va trobar que els quatre simis tenien els genitals massa remarcats per exposar-los al carrer.

Els luxes xinesos

La Fundació Bancària La Caixa treballa a gran escala amb museus europeus -el British Museum és l’últim que s’ha sumat a la llista- i nord-americans. Però una altra de les exposicions del 2016 prové de la col·laboració amb un museu oriental. Les peces de Ming: l’imperi daurat, que obrirà les portes el 15 de juny, provenen del Museu de Nanjing. A més de les conegudes ceràmiques d’aquesta època, entre les més de cent peces que inclourà la mostra hi haurà joies, esmalts i teixits que estan considerats tresors nacionals.

La fotografia també serà una de les protagonistes de la pròxima temporada del CaixaForum. El centre acollirà a partir del 13 de juliol una retrospectiva de Philippe Halsman, conegut pel seu treball en publicacions com les revistes Life -en va fer 101 portades- i Vogue i per la relació artística que va mantenir amb Salvador Dalí durant prop de trenta anys. “Va ser el primer retratista que va ser capaç de generar una realitat creada artificialment”, diu Ignasi Miró. Una de les bases de la seves imatges és que immortalitzava celebritats com Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock, Pablo Picasso, Audrey Hepburn, Winston Churchill i Judy Garland mentre saltaven perquè creia que d’aquesta manera no podien controlar l’expressió del rostre. La mostra porta per títol Sorprèn-me! Fotografies de Philippe Halsman, està organitzada pel Museu de l’Elysée de Lausana amb fons de la família de l’artista i abans de Barcelona es podrà veure al Jeu de Paume de l’octubre d’aquest any al gener de l’any que ve.

L’art modern dels Phillips

El CaixaForum va rebre a les seves sales l’any 2013 una destacada col·lecció nord-americana, la d’art impressionista dels Clark, i al març repassarà l’art modern i d’avantguarda de la Phillips Collection de Washington amb 60 obres d’artistes com Goya, Manet, Van Gogh, Degas, Picasso, Modigliani, Kandinski, Pollock i Rothko. “Arran de la mort prematura del seu pare i el seu germà, Duncan Phillips va decidir obrir una ala de la seva residència per exposar la seva col·lecció. En vida va adquirir 300 obres i ara la col·lecció ja en té 3.000, més que la National Gallery de Londres”, recordar Ignasi Miró sobre les arrels d’aquesta col·lecció.

La pròxima temporada del CaixaForum inclourà també dues noves lectures dels fons d’art contemporani de l’entitat i de la col·lecció del Macba: es podran veure les tres exposicions de la segona edició del programa de joves comissaris Comisart i la mostra El pes del gest, a partir del 12 de febrer i comissariada per l’artista portuguès Julião Sarmento. A més de la col·lecció conjunta de La Caixa i el Macba, inclourà peces de la col·lecció de la Fundació Gulbekian. L’artista farà dialogar una “enigmàtica” pintura de Degas titulada Retrat de Henri Michél-Lévy amb obres d’artistes contemporanis com Juan Muñoz, Nancy Spero, Rita McBride, Robert Gober, Robert Morris i Thomas Hirschhorn. “Aquesta exposició és una carta blanca a l’artista, que combina imatges i idees per proposar una ficció, un conte, la conclusió del qual estarà en mans del públic. El projecte s’entén com un cos humà i la pintura de Degas és l’ànima d’on irradiarà tot”, explica Miró.

Pixar, l’exposició més vista

“Aquesta temporada estarà presidida pel conveni que vam signar amb el Museu del Louvre i que vam renovar per quatre anys més. El CaixaForum serà un petit Louvre”, va dir ahir la directora general adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán, sobre la pròxima temporada del centre, abans de fer públic el balanç de les exposicions d’aquesta temporada. Les 27 mostres que es van poder veure en els set CaixaForums d’arreu de l’Estat van rebre un total de 2,3 milions de visitants, dels quals el de Barcelona en va rebre 813.145, un 8% més que la temporada anterior. Les quatre exposicions més vistes al centre de Barcelona van ser Pixar. 25 anys d’animació (215.000 visitants), Gènesi. Sebastião Salgado (168.000), La bellesa captiva. Petits tresors del Museu del Prado (106.000) i L’art ‘mochica’ de l’antic Perú. Or, mites i rituals (99.900).

A més de la xifra de visitants, Durán va destacar que 65.000 escolars van visitar el CaixaForum de Barcelona, que la mostra dedicada a Pixar va fer baixar la mitjana d’edat dels visitants dels 52 als 47 anys i que tot i “l’escassa difusió comercial” que l’entitat fa entre el públic estranger, va pujar del 5% al 9%.

stats