Cultura 08/07/2015

Colau retira el suport a un ‘think tank’ cultural

L’Ajuntament de Barcelona cancel·la la subvenció al Parlament Cultural Europeu

X.c.
2 min
El recinte modernista de Sant Pau havia d’acollir la reunió anual del Parlament Cultural Europeu a la tardor.

BarcelonaReconsiderar la naturalesa d’algunes despeses municipals era una de les propostes que figuraven en el programa electoral d’Ada Colau. I es tracta d’anar per feina. Ahir l’Ajuntament de Barcelona va decidir retirar el suport municipal a la reunió del Parlament Cultural Europeu prevista del 28 d’octubre a l’1 de novembre al recinte modernista de Sant Pau, en què s’havia de parlar de creativitat, innovació i identitat cultural.

Segons l’acord signat amb aquesta entitat i aprovat per la comissió de govern de l’anterior equip municipal el 13 de maig, l’Ajuntament havia d’assumir la totalitat de la despesa dels viatges de les 120 persones de les diferents delegacions de representants de l’entitat, “incloent-hi allotjament i àpats, amb un pressupost aproximat de 150.000 euros”, tot i que el conveni inicial només especifica una subvenció directa de 50.000 euros més despeses, segons expliquen fonts municipals, que també asseguren que reclamaran al Parlament Cultural Europeu els 50.000 euros que ja ha rebut.

CiU ho considera “un error”

“Abans d’incórrer en noves despeses, s’ha decidit comunicar a l’entitat la cancel·lació de la subvenció concedida”, explica el govern municipal en un comunicat, en el qual també assenyala que no li consta “que cap altra administració doni suport econòmic a la trobada, com s’havia previst inicialment”. Jaume Ciurana, regidor del grup municipal de CiU, assegura: “[La decisió de l’Ajuntament] fa un mal enorme al prestigi internacional de Barcelona i al valor de la seva paraula, i ens situa, en l’escenari europeu, com una ciutat gens fiable, incapaç d’assumir els seus compromisos, fins i tot, com és el cas, si ja estan signats i pagats”.

Ciurana, ex tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació, adverteix que “la decisió del govern d’Ada Colau pot tenir conseqüències jurídiques i econòmiques” i assegura que es tracta d’un “gravíssim error i una gran irresponsabilitat”, perquè “fa impossible la reunió anual d’un dels think tanks més importants en polítiques culturals europees, format per personalitats de diferents àmbits culturals”.

El Parlament Cultural Europeu és una entitat privada fundada l’any 2001 a Stuttgart (Alemanya) amb l’aixopluc del Consell d’Europa. El seu impulsor va ser el diplomàtic suec Karl-Erik Norrman. El Parlament Cultural Europeu celebra cada any una reunió en una ciutat europea en què participen artistes, escriptors, músics, historiadors, filòsofs, dissenyadors, arquitectes i altres personalitats de la cultura. Fins ara les reunions anuals s’han celebrat a Bruges, Graz, Gènova, Lisboa, Turku, Sibiu, Liverpool, Göteborg, Atenes, Pécs, Berlín, Edimburg i Pristina.

stats