CINEMA
Cultura 27/05/2012

'Amour', de Michael Haneke, s'endú la Palma d'Or del Festival de Canes

El premi del jurat ha sigut per a 'The Angel's Share', de Ken Loach, i el premi al millor director se l'ha endut el mexicà Carlos Reygadas per 'Post tenebras lux'

Ara
2 min
Michael Haneke, Palma d'Or

BarcelonaBérenice Béjo (actriu de 'The Artist') ha presentat la cerimònia de clausura del festival de Canes. Ha lamentat la pluja constant d'aquests dies, tot i que ha dit que res no pot aigualir l'experiència del cinema: "Els directors que fan les pel·lícules com si fossin l'última i el públic que la veu com si fos la primera". Després ha anunciat els premiats del certamen.

Audrey Tatou i Adrien Brody han entregat la Palma d'Or a Micahel Haneke per 'Amour'. L'auditori ha ovacionat de veritat el cineasta alemany, que ja va guanyar la Palma el 2009 per 'La cinta blanca', el premi al millor director el 2005 per 'Caché' i el 2001 el Gran Premi del Jurat per 'La pianista'. El director ha pujat a l'escenari amb els seus actors, Emmanuelle Riva i Jean Luis Trintignant –que sonaven com a possibles guanyadors a les millors interpretacions–. Els seus discursos emotius han tancat la gala. Trintignant ha dedicat el premi a la seva "meitat", ha dit que "Haneke és el millor director viu" i ha demanat: "Intentem ser feliços encara que només sigui per donar exemple".

El danès Mads Mikkelsen s'ha endut el premi a la millor interpretació masculina del festival per 'Jagten' ('The hunt'), de Thomas Vinterberg. Alec Baldwin ha entregat el premi d'interpretació femenina a Cristina Flutur i Cosmina Stratan, coprotagonistes de 'Dupa dealuri' ('Beyond the hills'), del romanès Cristian Mungiu, totes dues debutants al cinema.

Nastassja Kinski ha entregat el premi al millor guió precisament a Mungiu per 'Dupa dealuri' ('Beyond the hills'). El premi al millor director se l'ha endut Carlos Reygadas per 'Post tenebras lux'. I el Gran Premi del Festival de Canes ha sigut per a 'Reality', de Mateo Garrone, que ja l'havia guanyat el 2008 per 'Gomorra'.

El president del jurat, el cineasta italià Nanni Moretti, que formava taula amb Andrea Arnold, Alexander Payne, Raoul Peck, Emmanuelle Devos, Hiam Abbas, Diane Kruger, Ewan McGregor i Jean-Paul Gaultier, han entregat el Premi del Jurat a Ken Loach per 'The Angel's Share'. Loach ja s'havia endut una Palma d'Or i un Premi del Jurat anteriorment a Canes.

Carlos Saura ha recordat la seva primera aparició al festival amb l''opera prima' 'Los golfos' (1960) i ha remarcat l'impuls que va suposar per a ell. Després ha entregat la Camera d'Or a 'Beasts of the Southern Wild', de Benh Zeitlin. La Palma d'Or al Millor Curtmetratge ha sigut per a la turca 'Sessiz Be-Deng' ('Silent'), de L. Rezan Yesilbas.

stats