Cultura 17/05/2015

Fernando León se’n va a la guerra amb ‘Un día perfecto’

Canes acull l’estrena del film protagonitzat per Benicio del Toro

X.s.
3 min
Fernando León de Aranoa ha debutat al Festival de Canes amb un repartiment internacional capitanejat per Benicio del Toro.

CanesA Un día perfecto, la seva última pel·lícula, Fernando León de Aranoa (Madrid, 1968) canvia d’aires. De la realitat immediata espanyola de films com Barrio i Los lunes al sol salta a les acaballes de la Guerra de Bòsnia per explicar les peripècies d’un grup de cooperants internacionals atrapats en l’absurd d’un conflicte bèl·lic que, en realitat, podria ser qualsevol. No es tracta d’un film de guerra qualsevol, això sí; per començar, en tota la pel·lícula no es dispara ni un sol tret. “No volia representar els combats, sinó un angle diferent de les lògiques absurdes de la guerra que s’instal·len en la població civil -explica el director-. M’interessen aquells moments de guerra silenciosa en què sembla que la pau està al caure però les mines segueixen enterrades als camins”.

Fernando León presentava ahir la pel·lícula (produïda per Mediapro) en la Quinzena dels Cineastes, el prestigiós certamen paral·lel al Festival de Canes. És la seva primera visita al festival i també la primera vegada que treballa amb un repartiment internacional que inclou actors de renom com Benicio del Toro, Tim Robbins i Olga Kurylenko. “Era quasi obligat que fos així, perquè les ONG que treballen a les zones de conflicte acostumen a ser petites torres de Babel -justificava-. El més important va ser trobar l’actor que interpretaria el Mambrú, que finalment va ser el Benicio, perquè ell és el centre del grup i qui intenta aportar equilibri dins el caos”.

Energia punk rock

L’altre gran nom del projecte, Tim Robbins, va aportar, segons el director, “una energia punk rock” a la pel·lícula. “És la que jo percebo en els cooperants en conflictes, gent d’acció que no pot parar-se a pensar el que fan perquè llavors se’n tornarien a casa. El personatge del Tim és qui representa aquesta energia i, a més, com que al Tim li agrada aquesta música, va triar moltes de les cançons que faig servir”.

Un día perfecto és la primera pel·lícula de León de Aranoa que no arrenca d’una idea pròpia, sinó que adapta la novel·la Dejarse llover, de l’exmembre de Metges Sense Fronteres Paula Farias. “Me’n van parlar a Uganda mentre feia una feina per a Metges Sense Fronteres i em va agradar la premissa -diu-. En llegir-la vaig connectar amb l’humor, la poètica i el sentit de l’absurd. Si et passes la vida de conflicte en conflicte has de tenir la capacitat per comprendre la bogeria, perquè segurament tu també la portes dins”. El director admet que, després d’Amador, tenia ganes de tornar a l’humor i la coralitat de Los lunes al sol. “Però Un día perfecto és potser la meva pel·lícula més extrema en l’humor i en el drama. De fet, tenia por de passar-me de frenada”.

De Pablo Iglesias a Pablo Escobar

Uns dies abans de la presentació d’ Un día perfecto es va anunciar per sorpresa que Penélope Cruz i Javier Bardem protagonitzarien el pròxim projecte del director, un biopic sobre el famós narco Pablo Escobar. “Estem en fase de guió, però em fa molta il·lusió, sobretot per tornar a treballar amb el Javier. Fa 10 anys que busquem un projecte i sembla que finalment l’hem trobat”, comenta León de Aranoa.

L’altre projecte que té entre mans és el documental que prepara sobre Podem. “Estan passant coses, i això és bo. En termes dramàtics, l’últim any sembla una pel·lícula de Spielberg, és molt emocionant, un moment únic. No explicar-ho seria una llàstima. S’han de documentar les coses. Patricio Guzmán deia que un país sense documentals és com una família sense àlbums de fotos”, diu el director, que assegura que el film s’estrenarà abans de les eleccions. “No és una pel·lícula de campanya, sinó un relat que va des del naixement de Podem fins a les eleccions. Però l’important no hauria de ser el que passi al final, sinó que hauria de transcendir el resultat electoral”.

stats