12/09/2016

FiraTàrrega avança cap a la transformació de festa a festival

3 min
FiraTàrrega avança cap a la transformació
 De festa a festival

TàrregaL’actor Marc Cartanyà i els seus companys de la lleidatana Íntims Produccions han fet un intensiu de teatre a FiraTàrrega. L’any passat hi van presentar Wasted i van ser una de les revelacions de la fira: van aconseguir atreure l’interès de molts programadors i van lligar una desena de bolos de la gira que va venir després i que els va portar fins a Madrid. La companyia té una relació regular i molt productiva amb la fira: “Cada any que véns, hi aprens. També a nivell empresarial: aprens a treure més partit de tota la gent que hi ha aquí”, explica. Per això aquest any que no tenien cap nou espectacle per estrenar han decidit venir-hi per fer contactes amb programadors i, sobretot, per exercir de públic, com han fet des que tenien 14 o 15 anys. “Hem passat per totes les fases d’espectador de la fira. Primer veníem pel vessant més festiu, però a mesura que vas aprofundint en el teatre vas refinant la selecció del que vols veure”, reconeixia ahir Cartanyà a l’Ateneu.

Aquest és justament el viatge en el qual la direcció de FiraTàrrega vol acompanyar els espectadors. “Constatem la transformació del públic de festa al públic de festival”, afirma Oriol Martí, director executiu de la fira. Una mostra és que s’ha passat del 5% d’entrades anticipades venudes abans del dijous al 40%. Això, a banda de “tranquil·litat pressupostària”, permet intuir que qui va a Tàrrega escull prèviament què vol veure i no es deixa portar només per les propostes gratuïtes, oficials o de l’off. “Aconseguim desviar cap a les arts escèniques l’atenció d’un determinat públic que venia a passejar per una festa més relacionada amb la música”, afirma el director artístic des del 2011, Jordi Duran. Consideren que la tipologia de públic ha canviat fins al punt que ja no utilitzen l’ocupació del càmping -aquest any, 3.315 persones- per mesurar l’ocupació de la ciutat.

La xifra d’assistència fa anys que la mantenen en les 147.000 persones al llarg dels quatre dies -és a dir: aglomeracions garantides, en una ciutat de menys de 17.000 habitants- perquè l’equip de direcció se centra a defensar “aspectes qualitatius” per fer balanç de la 36a edició, com el fet de “donar sortida a peces que, si no, no serien possibles”, la implicació del públic local en els espectacles, la implicació amb “creadors que comencen o que aposten per materials diferents” i la “insistència, la continuïtat” en l’acompanyament als artistes, diu Duran. Un 25% dels espectacles programats tenen suport de la fira, propostes que han resultat tan interessants com l’excursió-descoberta de Terra Condere de la companyia lleidatana Silere, l’explosiu Molar de Quim Bigas, el juganer El diván de la peluquera i l’intens A mi no me escribió Tennessee Williams amb Roberto G. Alonso abandonat sota un pont.

Els italians Ondadurto Teatro també han comptat amb la coproducció de FiraTàrrega per al Cafe Europa, la història d’uns personatges aparentment generosos però en realitat fatalment egoistes que aconsegueix representar amb grans aparells i estètica de conte un retrat musical de l’Europa actual clavat a Dogville. Encara més amunt s’enfilaven els personatges de Quixote del Grupo Puja, un bonic viatge quimèric -a 30 metres per sobre del públic!- cap a la fantasia i la utopia amb els personatges de Cervantes.

Cada visitant de FiraTàrrega escull la seva aventura, sempre amb la sensació de perdre’s alguna joia en un altre cantó. El millor és que puguin acabar al teu rànquing personal de hits espectacles tan diferents com el preciós duo circense de Joan Català i Roser Tutusaus, la tendra i plàstica aproximació d’El Pont Flotant a la relació entre pares i fills El fill que vull tindre, i el preciosista Oskara, una obra sorgida de la unió de Kukai Dantza i el coreògraf de La Veronal Marcos Morau. Dansa contemporània de gran qualitat estètica que rebusca en les arrels ancestrals de la tradició basca. Una bellesa desarmant, una profunditat intrigant. Un comiat hipnòtic i un esquer per tornar l’any que ve, segur, a FiraTàrrega.

Les xifres de la 36a edició de la fira

S’han venut un 11% més d’entrades. Els espectacles de pagament han registrat una ocupació del 87,3% de l’aforament.

Han actuat 57 companyies nacionals i internacionals, amb 263 funcions en 26 espais d’exhibició. 34 propostes eren estrenes.

Han participat en la fira 887 professionals: 547 són catalans, 180 de l’Estat i 190 internacionals. A La Llotja hi havia 53 expositors.

stats