Cultura 26/05/2015

"Un altre jueu per al Führer", va cridar un soldat de les SS quan va veure néixer el fill de Rachel Friedman

'Nacidos en Mauthausen' recull el testimoni de tres mares i els seus nadons nascuts al camp nazi

Sílvia Marimon
3 min
Un grup de presos espanyols arrosseguen una vagoneta de terra en el camp de concentració de Mauthausen. EFE / Francesc Boix

Tres dones embarassades: Priska Löwenbeinová, Rachel Friedman i Anka Nathanová, van aconseguir sobreviure i tenir els seus fills enmig de l'horror dels camps nazis. Wendy Holden, després d'anys d'investigació, recull el seu testimoni a 'Nacidos en Mauthausen' (RBA). Durant els nou mesos que van estar embarassades, les tres dones van aconseguir ocultar el seu estat als soldats del camp. Quan la guerra ja estava a punt d'acabar, les dones van ser enviades en un tren de bestiar a Mauthausen i allà van néixer els seus fills.

Löwenbeinová, fins i tot, va enganyar Mengele, que quan sospitava que una dona estava embarassada li retorçava els mugrons per comprovar si sortia llet. Si estava embarassada l'enviava directament a la cambra de gas. Dues d'aquestes dones van donar a llum al tren, mentre que la tercera ho va fer en arribar a Mauthausen. Holden reconstrueix les seves històries a partir de les cartes i documents que les mares van escriure abans de morir i el testimoni dels tres nadons que van sobreviure: Hana Berger Moran, Mark Olsky i Eva Clarke.

"Enviaven les dones embarassades a un racó. No sé què van fer amb elles"

Priska Löwenbeinová tenia 28 anys quan va arribar a Auschwitz. D'origen jueu, era professora. Es va casar amb un periodista, Tibor Löwenbein, i van tenir una filla. Quan els alemanys van començar el seu programa de deportació de jueus als camps nazis, Priska i el seu marit van ser enviats a un "camp de treball i trànsit" de Sered. Aleshores Priska ja estava embarassada: "Els nazis ens amuntegaven i pretenien que sobrevisquéssim amb una tassa de cafè amarg i un tros de pa sec", va escriure. L'octubre de 1944 els van traslladar a Auschwitz. Quan hi van arribar, Mengele es va acostar a Priska i li va preguntar: "Estàs embarassada, guapa?". Ella va dir que no. "Després Mengele es va acostar a una altra dona i li va retorçar el mugró. Li van caure unes gotes de llet, la van treure de la fila a empentes i la van portar a un racó, on hi havia altres dones embarassades que tremolaven. No sabem quin va ser el seu destí", explica Löwenbeinová. No va ser fàcil sobreviure. Algunes dones, per por, delataven les companyes. A la dutxa, quan una altra presonera va veure la panxa a Löwenbeinová, es va posar a cridar. I va acusar-la. Era l'abril del 1945, i el final de la guerra era molt a prop. Els soldats van decidir no fer res, perquè l'embaràs ja estava molt avançat. Löwenbeinová i la seva filla van aconseguir sobreviure i van tornar a Bratislava, on va treballar a la universitat.

"Un altre jueu per al Führer"

Rachel Friedman era filla d'una família benestant de Polònia. Es va casar amb un ric industrial. Quan els alemanys van envair Polònia, la parella va fugir a Varsòvia i els van tancar al gueto. Va poder-ne fugir però els van detenir. Friedman, ja embarassada, va veure com els soldats arrencaven un nen dels braços de la mare i l'estampaven contra el terra. Van traslladar-la a Auschwitz. I allà també Mengele li va preguntar si estava embarassada. Ella va dir que no. Pesava només 30 quilos quan va tenir el seu fill al tren, mentre la traslladaven a Mauthausen. Els soldats de les SS van cridar. "Un altre jueu per al Führer!!". Rachel va sobreviure amb el seu fill i va tornar a Polònia. Després marxaria als Estats Units sense explicar mai a ningú el que li havia succeït.

"Tres setmanes embolicat amb un paper de diari"

Anka Nathanova va néixer l'abril del 1917 a Txèquia. Va estudiar música clàssica, dominava varis idiomes i es va llicenciar com advocada. Es va casar amb un cineasta, Bernhard 'Bernd' Nathan, que treballava als estudis cinematogràfics Barrandov. Els nazis primer van deportar Bernd i temps després va ser l'Anka la que va pujar a un tren que tenia com a destí el camp de concentració de Terezín, on es va retrobar amb el seu marit. Vivien amb uns altres 60 mil deportats, un centenar morien cada dia per culpa d'una epidèmia de tipus. Poc temps després, la parella es separaria definitivament. Bernd seria assassinat i Anka trasllada a Auschwitz on la van sotmetre a tot tipus de vexacions. Quan la guerra era a punt d'acabar, la van portar a Mauthausen on va néixer la seva filla. Quan l'exèrcit nord-americà va entrar a Mauthausen, Nathanova va demanar ajuda pel seu nadó que portava tres setmanes embolicat en un paper de diari. Mare i filla van sobreviure i van marxar a viure a la Gran Bretanya.

stats