Cultura 01/07/2015

Guardiola reivindica a Munic el “coratge” de Martí i Pol

Prop de 200 persones assisteixen al recital del tècnic

Isaac Lluch
2 min
Guardiola va llegir poemes de Martí i Pol i va recordar que l’hi havia presentat Lluís Llach.

MunicAlemanya va descobrir ahir in situ un nou Pep Guardiola i, sobretot, una part de la cultura catalana a través de la poesia de Miquel Martí i Pol. L’entrenador del Bayern es va destapar davant un auditori ple a vessar -prop de 200 persones- a la Literaturhaus de Munic, on va conversar sobre literatura i la seva relació personal amb el poeta de Roda de Ter en un acte organitzat per l’Institut Ramon Llull i el Goethe Institut.

Guardiola es va excusar de seguida que no era “cap ambaixador” i que no sabia quina opinió es tenia a Alemanya dels catalans i de la cultura catalana abans de la seva arribada a Munic. “Però si la meva petita presència aquí pot ajudar les persones a apropar la llengua que tant m’estimo i la cultura catalana, n’estaré encantat. És una llengua riquíssima en poesia i prosa i animo a aprendre-la perquè és extraordinària”, es va atrevir a recomanar.

Un gran poeta de l’amor i la mort

L’entrenador de Santpedor va exhibir-se ahir amb reflexions molt personals, íntimes com l’obra de Martí i Pol. “Poca gent ha parlat de la mort i de l’amor com ell. Va haver de viure amb molta introspecció a causa de la seva malaltia. El Miquel parla de coses de les quals sovint es parla poc avui, però són les coses que donen sentit a les nostres vides. Ell va ser molt estimat per la senzillesa amb què transmetia la seva poesia. Va arribar molt fàcilment a tothom”, va apuntar Guardiola mentre llegia alguns dels seus poemes. “El Miquel em demanava que li llegís en veu alta. Li agradava escoltar com sonava la seva poesia. Ara me l’imagino rient escoltant-nos”, va assenyalar el tècnic, mentre explicava al públic alemany com va demanar a Lluís Llach que li presentés el poeta després d’haver llegit alguns dels seus llibres a casa.

En una de les seves trobades, va recordar Guardiola, Martí i Pol li va preguntar què podien tenir en comú la poesia i el futbol: “No res”. “L’obra de talent d’un jugador sí que pot ser inspiradora, però l’embolcall del futbol no, i la poesia és ja molt especial de per si”, va raonar divertit el tècnic, mentre es declarava un seguidor de la literatura d’esports. “M’he arribat a emocionar amb molts articles i contes a través de l’esport. M’agrada que les cròniques del partit expliquin una història”, va apuntar.

Entre els poemes que va llegir Guardiola en català -van ser també llegits en alemany- es comptaven Ara, Miquel, L’Elionor, un fragment d’ Estimada Marta i Ara mateix. El tècnic va fer broma en desmentir que mai no va motivar els jugadors del Barça amb poesia “perquè és massa íntima”, i va picar l’ullet a la situació política i social de Catalunya assegurant que molts dels versos de Martí i Pol encaixen en l’actualitat. “Parlen de la qüestió de tenir coratge, de dir qui som. Dels poderosos i del que significa rebel·lar-se”, va afirmar.

L’acte d’ahir coincideix amb la publicació de vuit títols de Martí i Pol traduïts a l’alemany.

stats