ARA LLEGIM
Cultura 05/11/2012

Juan Francisco Ferré guanya el premi Herralde de novel·la

El guardó convocat per l'editorial Anagrama reconeix 'Karnaval', una novel·la còmica que converteix Dominique Strauss-Kahn en un indignat que intenta sabotejar el sistema

Sílvia Marimon
2 min

Barcelona'Karnaval', de Juan Francisco Ferré (Màlaga, 1962), és l'obra guanyadora del 30è premi Herralde de novel·la, convocat per l'editorial Anagrama i dotat amb 18.000 euros. El jurat, compost per Salvador Clotas, Marcos Giralt Torrente, Vicente Molina Foix i l'editor Jorge Herralde, ha reconegut com a finalista 'Cuatro por cuatro', de Sara Mesa.

'Karnaval' és una novel·la còmica que converteix la política, com indica el títol de la guanyadora del premi Herralde, en un autèntic carnestoltes. L'escàndol de Dominique Strauss-Kahn (DSK) explota el 14 de març i el moviment dels indignats el dia 15 del mateix mes. Una coincidència que Juan Francisco Ferré utilitza per convertir l'exdirector del Fons Monetari Internacional (FMI), esquitxat per les acusacions d'abús sexual d'una cambrera d'un hotel de Nova York, en un insurgent. "He convertit DSK en un indignat més, en un gran rebel i un insurgent que escriu als grans mandataris i intenta sabotejar el sistema", explica Ferré.

L'escriptor assegura que mai ningú donaria la recepta de com està escrita la novel·la per guanyar un premi literari: "He escrit com m'ha donat la gana, és un llibre d'una gran llibertat expressiva", confessa. Si en les anteriors novel·les, Ferré assegura que va utilitzar un estil salvatge, aquesta vegada ha decidir refinar-se més: "No sóc tan salvatge, més aviat sóc un personatge de saló del segle XVIII". En la seva novel·la, que en alguns capítols s'apropa al fals documental, l'escriptor fins i tot interroga (fictíciament) als intel·lectuals francesos. Ferré ha publicat la col·lecció de relats 'Metamorfosis®' (2006) i les novel·les 'La vuelta al mundo' (2002), 'I love you Sade' (2003), 'La fiesta del asno' (2005) i 'Providence' (finalista del premio Herralde 2009).

Sara Mesa, nascuda a Madrid l'any 1976 i resident a Sevilla, ha publicat les novel·les 'Un incendio invisible' i 'El trepanador de cerebros', i els llibres de relats 'No es fácil ser verde' i 'La sobriedad del galápago'. Amb el poemari 'Este jilguero agenda' va guanyar el premi de poesia Miguel Hernández el 2007. La seva novel·la 'Cuatro por cuatro' arrenca amb la història d'un grup de noies que s'escapen d'un internat, les enxampen i han de tornar al seu col·legi. "És una novel·la estranya, poc amable i claustrofòbica", explica Mesa. En la seva novel·la la jove escriptora descriu un món molt violent: "Parlo de la llibertat mostrant el que succeeix quan no hi ha llibertat", assegura.

L'editor Jorge Herralde ha defensat la singularitat del premi literari que des de fa trenta anys convoca la seva editorial: "Té poc a veure amb els altres premis, perquè sempre ha apostat per la qualitat literària, independentment de l'interès comercial que pugui tenir un autor, la nostra brúixola són els autors que no estan gens de moda o que són molt exigents". L'editor també ha assegurat que "no tenim cap tipus de patriotisme, nosaltres defensem la qualitat literària".

stats