ART
Cultura 23/05/2016

El Loop reflexiona sobre els vincles entre videoart i cinema

El festival programa 400 vídeos i 58 exposicions en diferents espais de Barcelona

Xavier Cervantes
3 min
El Loop reflexiona sobre els vincles entre videoart i cinema

BarcelonaLa relació entre el videoart i el cinema és l’eix temàtic al voltant del qual es desplega la programació de la catorzena edició del Festival Loop, que se celebrarà del 26 de maig al 10 de juny en diferents espais de Barcelona. “Volem posicionar la ciutat com a hub de reflexió sobre el videoart, el cinema expandit i la imatge en moviment”, va explicar ahir el director artístic del Loop, Conrado Uribe, a l’Arts Santa Mònica, un dels 78 espais d’un festival en què hi haurà més de 400 vídeos, 273 artistes i 58 exposicions, i la participació de 47 galeries de vint països en la fira professional que es farà a l’Hotel Catalonia Ramblas els dies 2, 3 i 4 de juny.

El pressupost d’aquesta edició és de 773.600 euros, una quantitat similar a la de l’any passat, i l’aportació de les administracions representa el 42% del total: 250.000 euros de la Generalitat i 69.000 de l’Ajuntament de Barcelona, les mateixes xifres que el 2015. “El Loop combina la projecció internacional i l’excel·lència, i té un interès econòmic associat”, explica Joaquim Torrent, director general de Creació i Empreses Culturals del departament de Cultura de la Generalitat. Segons Òscar Abril Ascaso, director de Sectors Culturals i Innovació de l’Institut de Cultura de Barcelona, l’Ajuntament “revalida el seu suport entusiasta al Loop” perquè genera “una interpel·lació directa a la videocreació”, és un “esdeveniment expandit” que crea “una simbiosi amb el teixit de la ciutat” i permet “redescobrir Barcelona a través de la pràctica transformadora de caminar per la ciutat”.

Com és habitual, el Loop combinarà la part expositiva, la professional i les conferències, tot plegat aixoplugat sota el títol Faraway, so close [Tan lluny, tan a prop], una referència a la pel·lícula de Wim Wenders que, segons Uribe, és “una al·lusió a la distància i a la proximitat de pràctiques artístiques (el videoart i el cinema) que, tot i compartir mitjans, es distancien per raons culturals i de mercat”. Per il·lustrar la reflexió sobre aquesta relació hi haurà exposicions com Harun Farocki. Empatia, a la Fundació Antoni Tàpies, que analitza els films i les instal·lacions del cineasta alemany mort fa dos anys. En la mateixa línia, la Fundació Gaspar acollirà Solid light, performance and public works, una mostra sobre el treball interdisciplinari d’Anthony McCall. I el Macba serà l’escenari de les performances amb imatge en moviment de Malcolm Le Grice.

Els ‘one-hit wonders’ de Congost

El Loop s’inaugurarà aquest dijous a l’Arts Santa Mònica amb el projecte audivisual Wonders de Carles Congost, guanyador de la segona edició del Premi de Videocreació, coproduït pel Loop amb la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya i el Santa Mònica. Congost analitza la figura dels one-hit wonders, artistes d’un sol i fugaç èxit en la indústria musical, fixant la mirada en dos membres del grup Musical Youth, que van triomfar als 80 amb la cançó Pass the dutchie.

En aquest Loop, el que Uribe descriu com “un interregne entre cinema i videoart” s’aborda des de dos punts de vista formals. Per una banda, les propostes incloses en l’apartat Més enllà del cub negre, “programes comissariats que investiguen les tensions entre la bidimensionalitat de la projecció, el dispositiu cinematogràfic com a articulador de l’espai i el temps, i les pràctiques performatives que activen la imatge en moviment”. L’altra perspectiva és De retorn al cub negre, que aplega projectes que potencien “la qualitat expositiva, comunicativa i dialògica de l’espai cinematogràfic”, i el valor de la recepció estètica en el cub negre. És a dir, la projecció de la imatge en moviment tant en espais expositius com en sales de cinema com els Boliche, el Zumzeig i la Filmoteca, que aquest any participa en el Loop projectant la trilogia Arabian nights del cineasta portuguès Miguel Gomes.

stats