L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa-Puigdemont, la pugna final'

Puigdemont hauria aconseguit que això fos una final amb Illa, o amb Sánchez, fins al punt que a Junts es veuen en cor de disputar-li la victòria

Ja som a la setmana de les eleccions i els puc assegurar una cosa: cada vot comptarà molt. Si dubten entre anar a votar o quedar-se a casa, pensin que el seu vot pot decidir no només el resultat sinó, sobretot, el futur govern de Catalunya.

Perquè tot comença a ajustar-se. Avui tres capçaleres tan diferents com les d’El Periódico, El País i La Razón coincideixen:

EL PERIÓDICO: “La campanya acaba en una pugna PSC-Junts. El PSC voreja la victòria i Puigdemont reforça l'avantatge sobre Aragonès”. 

EL PAÍS: “El PSC es consolida al capdavant però Junts retalla distàncies. El PSC es consolida però Junts li va al darrere”

LA RAZÓN: “Illa resisteix: fins a 40 escons davant un Puigdemont a l’alça. L’expresident arriba a 35 diputats mentre Aragonès baixa a 24/25”.

És a dir, que Puigdemont hauria aconseguit que això fos una final amb Illa, o amb Sánchez, fins al punt que a Junts es veuen en cor de disputar-li la victòria. 

I quan avui li pregunten a Puigdemont quin resultat necessita per optar a la presidència contesta: “Una majoria absoluta del bloc independentista. Si no es dona, si és el PSC o nosaltres, som els que tenim més possibilitats en segona votació”. 

No, la majoria independentista està molt difícil. Més fàcil seria el tripartit d’esquerres.

En tot cas, aquesta setmana a tothom li toca mobilitzar els indecisos i a Esquerra i Junts intentar concentrar el vot independentista. Però tots dos han de convèncer molts escèptics, abatuts i contrariats. Amb tot, entre els votants independentistes que es van abstenir el 2021 a les catalanes i a les espanyoles de l'estiu passat s’observa un desplaçament de vot cap a Puigdemont. I, esclar, queda per veure l’efecte Sánchez, si és capaç de mobilitzar l’electorat socialista que vota a les espanyoles i s’absté a les catalanes.

En tot cas, el dia d'avui el resultat de les eleccions de diumenge està lluny d’estar decidit, i és per això que valdrà la pena anar a votar. Com diu el Xavier Bosch avui a la contraportada, “Segur que hi ha un partit que entre totes les opcions s’acosta més a les teves idees sobre butxaca, habitatge, trens i aeroports, llengua, educació, planeta, immigració o Espanya”.

Perquè parlant de participar: Mobilització a Mallorca per la llengua. Milers de persones van omplir la plaça Major de Palma responent a la crida de l’Obra Cultural Balear per protestar contra els atacs del govern del PP i Vox i, en especial, contra la intenció d’instaurar línies separades a l'escola.

“A Mallorca, en català” va ser una de les consignes més repetides. Francina Armengol i Francesc Antich hi van ser presents. 

Sortir, ocupar l’espai, votar. 

Bon dia.

stats