ERC, PSC i PP, els partits que poden 'pescar' més entre els indecisos

Cada cop és més habitual que els votants decideixin el seu vot a última hora

3 min
Salvador Illa i Pere Aragonès al Parlament.

BarcelonaQuin és l'efecte d'una campanya electoral? Tenint en compte que la gran majoria dels ciutadans no segueixen el dia a dia dels partits, l'estratègia per captar el vot de l'indecís s'ha de basar en la repetició i en els grans impactes. Arribar a connectar amb el votant que dubta i mobilitzar el convençut són els dos grans objectius d'aquests quinze dies en què l'exposició mediàtica és màxima, encara que segueixin competint amb l'última estrena de Netflix o la gala 10 d'Eufòria. La importància de la campanya, més enllà que se segueixi en diagonal, es justifica pel fet que cada cop són més els electors que dubten fins al final. En les últimes eleccions espanyoles, per exemple, el 40% dels ciutadans que hi van acabar participant van decidir el seu vot durant aquestes dues setmanes prèvies. I és aquí on és clau adaptar el missatge al perfil de l'indecís. Sobre el paper, el 12-M aquesta serà una feina que tocarà fer especialment al PSC, a ERC i al PP, els tres partits que tenen més camp per córrer segons desprenen les dades de les dues entregues de l'enquesta de l'ARA, elaborada per YouGov.

Si acabés votant, per quin partit ho faria?
En percentatge entre els indecisos

Si no hi ha un daltabaix, els pronòstics situen el PSC en la primera posició fregant la quarantena d'escons. Per créixer, els socialistes tenen una bona notícia: la majoria dels indecisos el tenen al cap: el 20% assenyala el partit de Salvador Illa com el més probable d'acabar rebent el seu vot en cas que acabin passant per les urnes. I el segueixen el PP i ERC, amb dinàmiques oposades. Els populars, als quals gairebé el 14% dels indecisos podria votar, estan en plena pugna amb Vox per esdevenir el principal partit de la dreta espanyolista al Parlament.

ERC, en tendència negativa segons els sondejos des que Carles Puigdemont va anunciar que encapçalaria la llista de Junts (aquesta és precisament la principal fuga de votants per als republicans), té diverses dades a què aferrar-se per intentar fer un salt endavant. La primera és que el 12% dels indecisos la té en compte (Junts, en canvi, no arriba al 7%). La segona, que va ser el partit més votat el 2021 entre les persones que encara no han decidit el seu vot: el 28% dels que llavors van votar ho van fer pels republicans, per davant del 24% que van anar als socialistes i el 15% que van fer confiança en la CUP, l'altre partit que va a la baixa per les dificultats de retenir els seus antics votants.

Va votar a les eleccions del 2021?
En percentatge entre els indecisos
En cas afirmatiu, què va votar?
En percentatge entre els indecisos

Capacitat de creixement

Queda una setmana per convèncer els electors i els partits ja han començat a fer el que fan sempre. Tots es presenten com el vot útil, ja sigui per aturar la dreta i acabar amb el Procés, com reivindica el PSC; per aglutinar el vot d'esquerres, com diu ERC, o per garantir un president independentista, com destaca Junts. L'estimació de vot del 12-M en l'enquesta que YouGov ha fet per a l'ARA evidencia que en aquest últim cas la capacitat de creixement és més limitada. Junts té a hores d'ara el seu votant molt mobilitzat, però li costa seguir penetrant en el d'altres partits i també en els indecisos. Carles Puigdemont és el candidat que més rebuig genera en aquest col·lectiu i el 45% no el voldria veure investit. El percentatge de rebuig entre els indecisos a Salvador Illa (9%) i, sobretot, a Pere Aragonès (2%) contrasten amb el del líder de Junts.

Aragonès també és, dels tres, el candidat que preferirien que fos investit (10%) dos punts per sobre dels altres dos, tot i que l'enquesta també evidencia que la identificació amb els partits i amb els candidats dels indecisos és reduïda: el 43% no voldria una investidura de cap dels tres i el 31% no té clar per quin es decantaria.

Aversió per investir candidat
Preferència per investir candidat

Al PSC, al PP i a ERC també els interessa quina és la fórmula de govern preferida pels indecisos (el 54% respon "no ho sé"). El tripartit d'esquerres suma un 14% de partidaris, el mateix percentatge que un pacte a la barcelonina amb el PSC, els comuns i el PP. De les dues fórmules, però, l'única que sembla tenir garantida la majoria absoluta és la primera. En canvi, el pacte independentista entre ERC i Junts només convenç el 6% i un d'hipotètic entre el PSC i Junts el 5%.

Quina és la seva fórmula de govern preferida?
En percentatge entre els indecisos

Radiografia de l'indecís

Més enllà de qüestions polítiques, la radiografia del ciutadà que encara dubta a una setmana de les eleccions és majoritàriament la d'una dona (64%), de la demarcació de Barcelona (els tarragonins són els que més clares tenen les coses), sense estudis o amb estudis no universitaris i que considera el castellà la seva llengua pròpia. Els joves també són proporcionalment els que més dubten a diferència de la gent gran, que és la que acostuma a decidir abans a qui farà confiança. Qui s'adaptarà millor a aquest perfil de votant?

Classificació dels indecisos per edat
Classificació dels indecisos per sexe
Classificació dels indecisos per circumscripció
Classificació dels indecisos per nivell d'estudis
Classificació dels indecisos per llengua pròpia
Fitxa tècnica

Les dades per desenvolupar aquest article es basen en les dues entregues de l'enquesta de l'ARA, elaborada per YouGov a través del seu panell online. En la primera es van recollir 1.182 enquestes de catalans amb dret de vot entre el 4 i el 9 d'abril, amb un marge d'error del ±3,16% per a un nivell de confiança del 95%. En la segona van ser 1.213 entre el 22 i el 26 d'abril amb el mateix marge d'error. En els dos casos es compleixen els criteris de representativitat segons edat, gènere, província i record de vot.

stats