Ayuso aterra a Barcelona a la caça del votant de Vox: "Catalunya quedarà en mans de bandolers, totalitaris i corruptes"

Fernández recorre a la presidenta madrilenya per demanar el vot útil contra l'independentisme i l'esquerra

3 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, en el seu discurs des de la plaça Artós de Sarrià.

BarcelonaL'aterratge d'Isabel Díaz Ayuso a Barcelona no és causal, sinó que pretén ser un revulsiu en la campanya del PP. Aquest dilluns la presidenta madrilenya ha donat el tret de sortida a la seva participació en la contesa catalana des del barri de Sarrià i, en concret, des de la plaça Artós, que han venut com un "símbol d'una dècada de resistència contra el separatisme i el populisme". D'allà van sortir manifestacions espanyolistes com les del 3 d'octubre del 2017, algunes de les quals convocades per l'extrema dreta. I aquest també serà el punt de l'acte final de Vox de divendres. I és que els dos partits es disputen votants i, segons les enquestes, liderar el bloc unionista de la dreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'encomanar-se a les receptes de l'ala dura del partit, amb Alejo Vidal-Quadras, José María Aznar i Xavier García Albiol de referents, Fernández ha recorregut a Ayuso, a qui ha mostrat plena sintonia en les polítiques "liberals". Enquadrats en el combat frontal contra l'esquerra i el nacionalisme, Ayuso ha seguit fil per randa la seva missió: "No dividiu el vot. Per haver dividit el vot estan desballestant Espanya per set vots", ha dit, i ha demanat implícitament que els espanyolistes no caiguin en la temptació d'optar per Vox, que té ara per ara més del triple d'escons que el PP (11 a 3). Ha assegurat que "els catalans de bé tenen set de normalitat": "Si [els independentistes] ens segueixen enfrontant, Catalunya quedarà en mans de bandolers, totalitaris i corruptes".

Per això, Fernández s'ha adreçat al públic de menys edat abans de donar pas a Ayuso reivindicant que "uns joves anònims i valents van sortir d'aquesta plaça [Artós] per defensar la unitat d'Espanya" dos dies després del referèndum de l'1-O. Amb un al·legat per defensar "vèncer el separatisme" i "sense por", ha volgut rebatre una de les idees tradicionals del catalanisme: "No som un sol poble separatista, sinó molts ciutadans lliures i iguals". Encara ha concretat més el portaveu popular a l'Ajuntament de Barcelona, Daniel Sirera, que ha exaltat el "símbol" d'Artós i ha aplaudit les polítiques liberals de Madrid afirmant que Fernández aplicarà de ple la fórmula de la "llibertat" d'Ayuso.

D'altra banda, Ayuso ha atacat el president espanyol, Pedro Sánchez, per "mentider" i l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero per "assessorar dictadures". Ara bé, ha estat més contundent contra el candidat del PSC, Salvador Illa, per ser "el pitjor gestor de la pandèmia" com a ministre de Sanitat, però també per haver renegat del "constitucionalisme" i ser "el cavall de Troia de l'independentisme xenòfob i frontista".

Però no ha acabat aquí. La presidenta madrilenya també ha carregat contra el "sentiment identitari, xenòfob, classista i racista" que considera implícit en l'independentisme i ha farcit el discurs d'estirabots acusant els sobiranistes i l'esquerra de voler igualar els espanyols "en la misèria". "Quant de talent ha hagut d'abandonar la seva terra perquè ja no aguanta més?", ha dit, destacant un "seny" –ha pronunciat "seni"– i una "Catalunya avantguardista" que ja no existeix, a parer seu. Segons ella, és Fernández qui la pot recuperar "col·laborant" amb Madrid.

La desfilada d'Ayuso

Ayuso ha desfilat pel barri de Sarrià envoltada de periodistes, i també s'hi ha deixat veure l'escriptor Arcadi Espada, que ha donat suport a Cs. El mateix candidat popular, Alejandro Fernández, li ha retret entre somriures les crítiques rebudes mentre s'han expressat també admiració mútua. "Hi ha més periodistes que gent", diu un pare agafat de la seva filla, ja que la majoria de vianants optaven per seguir fent la seva. Tot i això, la presidenta madrilenya sí que ha hagut d'atendre peticions de fotos, sobretot de gent jove. També ha entrat en comerços, s'ha reunit amb el Gremi de la Restauració al bar Tomàs i ha omplert la plaça amb centenars de persones a l'hora del míting. Al 23-J, en aquesta secció censal de la plaça Artós va guanyar el PP, també a Sarrià, on va treure 3.200 vots –600 més que el PSC–. Ara els populars pretenen repetir el mateix el 12-M, i Ayuso ha vingut a complir el seu deure: mobilitzar el votant jove i espanyolista, que pot ser fronterer amb l'extrema dreta de Vox.

stats