Cultura 26/07/2016

¿Masclisme o ironia? 20.000 firmes demanen retirar un llibre amb "consells" per a adolescents

Alfaguara defensa '75 consells per sobreviure a l'escola' i respon a la campanya amb un avís a la portada que destacarà que és una novel·la de ficció

Ara
2 min
¿Masclisme o ironia? La polèmica a l'entorn de '75 consejos para sobrevivir en el colegio'

BarcelonaL'obra '75 consells per sobreviure a l'escola' (Alfaguara), de María Frisa, és un dels últims llibres d'una col·lecció que es va començar a publicar el 2012. Al resum del llibre, adreçat a preadolescents i adolescents, s'hi pot llegir: "La vida als 12 anys pot ser bastant difícil: la teva mare et castiga sense raó, la teva millor amiga s'enfada amb tu, t'enamores d'un noi que no et convé, fiques la pota amb les populars... Per això he patentat aquest manual, que t'ajudarà a sobreviure en els mals moments". Les frases que conté han encès les xarxes i han provocat una petició a change.org que ja ha aconseguit 20.000 firmes perquè el llibre sigui retirat de les llibreries.

Són molts els que han criticat a través del Twitter alguns dels "consells" que dóna. Entre altres coses, el llibre conté missatges masclistes: "Surt amb algú, amb qui sigui. La gent popular sempre té nòvio", "Inconvenients de tenir nòvio: No et pots fixar en altres nois, perquè es posarà gelós. Esclar que això, algunes vegades, és bo".

L'obra també ha estat acusada de fer apologia del 'bullying' per frases com aquestes: "Millor si el teu millor amic és molt més tonto que tu", "No et vulguis morir de vergonya si ho pot fer la teva pitjor enemiga" o "Mai facis cas dels teus pares". Les llibreries L'Espolsada de les Franqueses del Vallès i Al·lots de Barcelona van decidir retirar-lo de les prestatgeries. L'autora ha optat per no fer declaracions.

Davant la polèmica, Alfaguara defensa que el llibre està escrit des d'un punt de vista irònic: "Es tracta d'un llibre de ficció. És un manual redactat en clau irònica per la Sara, la seva protagonista, que dóna la seva particular i mordaç visió del món amb un to humorístic i irònic". L'editorial destaca que les frases que han provocat la polèmica estan "fora de context i poden donar peu a males interpretacions. Aquesta obra s'inscriu dins una llarga tradició literària infantil i juvenil, que ha recorregut a personatges que han funcionat com a contramodels i que tenen un comportament que no s'ha associat a l'apologia d'actituds reprovables". Per evitar més equívocs, l'editorial ha assegurat que a partir d'ara, a la portada, col·locarà un avís en el qual es podrà llegir que l'obra pertany al gènere de ficció.

Una decisió que tampoc ha agradat a molts lectors:

El llibre de Frisa no n'és una excepció. L'any passat, entre els llibres més prestats a nenes d’entre 3 i 11 anys a les biblioteques catalanes triomfava una escriptora nord-americana: Rachel Renée Russell i el seu 'Diari d’una penjada'. S’anuncia així: “Nou institut. Nova rival perversa. Nou amor. Nou diari per poder abocar-ho tot”. La seva protagonista s’esforça per ser popular a l’institut. Es frustra perquè té un mòbil “cutre”, un fet que pot “desgraciar la vida social”.

stats