Publicitat
Publicitat

TEATRE

Mor l'actor i director francès Jérôme Savary, fundador del Magic Circus

Nascut a Buenos Aires, de família francesa exiliada, va morir dilluns als 70 anys. Era un referent de l'escena, director del Teatre Nacional de Chaillot i de l'Opéra-Comique 

El director, actor, escriptor, trompetista i cineasta Jérôme Savary va néixer a Buenos Aires el 1942, i la seva família ha anunciat aquest dimarts que va morir ahir als 70 anys, a París.

Gran home d'escena, el 1968 va fundar la companyia Le Grand Magic Circus et ses Animaux Tristes, que va ser un referent del teatre de titelles i de les creacions col·lectives que tenien grans dosis de sarcasme i crítica. Dirigeix comèdies musicals com 'Zartan' (1971), 'Mélodies du Malheur' (1979), 'Le bourgeois gentilhomme' (1981), 'Cabaret' (1988), 'La Révolution Française' (1989), 'Metropolis' (1989), i 'Zazou' (1990), entre altres. El 1996 va ser nomenat director del Téâtre National de Chaillot de París i després va dirigir el Teatre Nacional de l'Opéra-Comique, del 2000-2007.

Va tenir una relació intensa amb l'escena barcelonina. Per exemple, va dirigir i escriure −amb Quim Monzó− l'obra dramàtica 'El tango de Don Joan', que es va estrenar al Teatre Romea. Amb la seva companyia ha actuat a Barcelona (1982 i 1984), i el 1986 va dirigir una producció del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya.

Posteriorment ha dirigit 'El somni d'un nit d'estiu' (1990), de Shakespeare, al Festival d'Avinyó, i algunes òperes, com 'Attila' (1991), de Verdi, o 'Fra Diavolo d'Auber' (1992), a la Scala de Milà, o 'War and Peace' (1991), de Prokofiev, a San Francisco. Va tornar a Barcelona amb una versió del musical 'Cabaret' el 1992, i el 2008 va fer un 'Quixot' ecologista al festival de Peralada, 'Don Quijote contra el Ángel Azul'.

Més continguts de Cultura

  1. El Teatre Victòria estrenarà 'El florido pensil' versió nenes (i 5 claus més de la nova temporada)

    'André y Dorine', un drama visual sobre l'Alzheimer, inaugurarà el curs al Poliorama mentre que al Victòria ho farà 'Mar i cel'

  2. La dona del bateria de Los Piratas: "Mai va ser un maltractador. Patia un trastorn bipolar"

    Javier Fernández va morir d'un tret de la policia després de rebre una trucada per uns suposats maltractaments

  3. Descobreixen a Polònia un tren nazi desaparegut el 1945

    El més probable és que el comboi transportés lingots d'or i joies confiscades a Varsòvia