Música
Cultura 03/03/2013

Mor el cantant Tony Ronald

El músic holandès va ser molt popular als anys 70 a Espanya amb cançons com 'Help! ¡Ayúdame!'

Ara
2 min

BarcelonaSiegfried Andre Den Boer Kramer, més conegut com a Tony Ronald, ha mort aquest diumenge a Barcelona després d'una llarga malaltia, segons ha confirmat a l'ARA la seva filla Julie den Boer. Nascut a Arhem (Països Baixos) el 1941, Ronald es va instal·lar a Barcelona i a finals dels anys 50 va començar a tocar en diversos grups com ara els duos Krooner's i Tony & Charley. Després va començar la seva carrera en solitari, sempre en una línia propera al pop anglosaxó i fent versions dels Beatles i dels Monkees. També va enregistrar algunes cançons en català: 'Estem vivint' i 'Cada dia', aplegades en un EP el 1967.

El seu primer gran èxit va ser la cançó 'Help! ¡Ayúdame!', que també tenia versió en anglès, i amb la qual va guanyar al Festival de l'Atlàntic de Tenerife. Ronald va compaginar la seva carrera com a cantant amb la feina de productor per a Los Diablos, Los Amaya, Dyango i Miguel Gallardo, entre d'altres. Als anys 70 va sovintejar les llistes d'èxit amb cançons com ara 'Dejaré la llave en mi puerta', 'Lady Banana' i 'Angelina'. En directe el van acompanyar músics de l'escena barcelonina com ara Max Sunyer, Josep Mas 'Kitflus' i Jordi Colomer.

Durant uns anys va compartir l'espectacle nostàlgic 'El gran guateque' amb Jeannette, Micky i Llorenç Santamaria. L'última aparició pública de Tony Ronald va ser la setmana passada al programa 'Qué tiempo tan feliz' de Telecinco, presentat per María Teresa Campos, en què Ronald va anunciar que deixava la música a causa d'"uns problemes de salut importants", va dir.

El 19 de març hi havia previst un concert d'homenatge a Tony Ronald, '50 anys de música', a la sala Luz de Gas de Barcelona amb la participació de Joan Manuel Serrat, Mike Kennedy, Los Amaya, Santi Carulla (Los Mustang), Karina, Jeanette i Dyango, entre d'altres.

stats