LITERATURA
Cultura 15/09/2012

Mor als 89 anys el poeta italià Roberto Roversi

Va fundar la revista 'Officina' amb Pasolini, la llibreria Palmaverde a Bolonya, va escriure una cinquantena de llibres i diverses cançons per a Lucio Dalla

Efe
1 min
Roberto Roversi / LA REPUBBLICA

RomaEl poeta italià Roberto Roversi, fundador de la revista 'Officina' al costat del director de cinema Pier Paolo Pasolini, ha mort a la seva Bolonya natal, al nord d'Itàlia, als 89 anys. Per exprés desig seu, no hi haurà capella ardent ni cerimònia fúnebre privada ni pública.

Després de conèixer la seva mort, el president de la República, Giorgio Napolitano, ha expressat la seva tristesa i, en un missatge enviat als familiars, ha assenyalat que Rov/content/edit/ARANWS20120915_0164ersi va ser "un intèrpret sensible" del canvi de la societat italiana, de les seves inquietuds i transformacions.

Nascut a Bolonya, capital de la regió d'Emilia Romagna, el 28 de gener de 1923, Roversi es va allistar amb els partisans als vint anys i va combatre amb la Resistència contra el feixisme a la regió del nord del Piemont. El 1955 fundà la revista 'Officina' al costat de Pasolini i l'escriptor i poeta Francesco Leonetti, i el 1961 va fundar 'Rendiconti'. Anys abans, el 1948 havia obert la històrica llibreria bolonyesa Palmaverde, que va gestionar la seva dona, Elena, fins que va morir, el 2006.

Roversi va ser autor d'algunes de les cançons més famoses del cantant italià Lucio Dalla, que van formar part dels seus àlbums 'Il giorno aveva cinque teste', 'Anidride solforosa' i 'Autombolie', i per al grup 'Gli Stadi' ('Chiedi chi erano i Beatles' i 'Doma il mare il mare doma').

En la seva llarga vida literària va escriure una cinquantena de llibres entre poemes, novel·les i textos per al teatre. Destaquen les seves 'Poesies', de 1942, 'Itàlia sepolta sotto la neve', de 1989; 'Tre poesie e alcune prose'; 'Trenta miserie d'Itàlia' i les peces de teatre 'Unterdenlinden', 'Il crac' i 'La macchina da guerra più formidabile'.

stats