PATRIMONI
Cultura 21/04/2015

Paul Preston dóna tot el seu arxiu al monestir de Poblet

Sílvia Marimon
2 min
L’alcalde Xavier Trias i Paul Preston durant el minut de silenci pel professor mort ahir.

BarcelonaEls arxivers del monestir de Poblet han preparat una sala de 130 metres quadrats per encabir tot l’arxiu de l’historiador britànic Paul Preston (Liverpool, 1946). Temen, però, que l’espai sigui insuficient davant els 2.800 llibres i unes 40 caixes de material amb documents, notes, originals de libres, d’articles i de conferències, manuscrits, mecanoscrits, fotografies i material gràfic i audiovisual que Preston ha donat. El llegat es conservarà juntament amb l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i l’Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli a Catalunya.

L’historiador ha escrit milers de pàgines sobre la Guerra Civil, la Segona República, la Transició i personatges tan influents com el rei Joan Carles, Santiago Carrillo o Juan Negrín. Quan va escriure la biografia de Franco, caudillo de España (1994), va accedir a molta documentació inèdita de la Fundación Francisco Franco. Entre els documents que es podran consultar a Poblet hi ha papers personals del polític Alejandro Lerroux, del periodista Carles Sentís, del general Domènec Batet, del PSUC o del fons bibliogràfic de Juan Antonio Samaranch.

Ahir, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, on es va oficialitzar l’entrega de l’arxiu després d’un minut de silenci pel mestre mort al barri de Navas, l’escriptor Jordi Amat recordava com Preston, a finals dels anys 60, va decidir investigar “la lluita d’un poble per la seva dignitat”. Va ser un professor seu, l’historiador hispanista Hugh Thomas, qui va regalar a Preston El mito de las cruzadas de Franco de Herbert R. Southworth. Thomas li va demanar a Preston: “Sisplau, segueix desmitificant Franco”. I Preston va seguir el consell. Ahir l’historiador explicava quin havia sigut el destí de l’arxiu de Southworth: “Els seus 15.000 llibres no estan gaire ben conservats a la Universitat de Califòrnia i els seus papers estan escampats per tot el món. I a mi això em provoca molta tristesa”. El producte dels seus 50 anys de recerca estarà a partir d’ara a l’abast dels historiadors. “Era molt important que el meu arxiu fos en un lloc segur i accessible”, va dir Preston.

stats