Cultura 31/08/2012

Peter Stämpfli: "A Catalunya hi ha més sensibilitat per l'art que a Suïssa"

Aquest artista suís arrelat a Sitges, un dels precursors del 'pop art' a Europa, explica a l'ARA els plans per al museu de la seva fundació i com veu el país

Cristian Segura
1 min
Peter Stämpfli: "A Catalunya hi ha més sensibilitat per l'art que a Suïssa"

Nascut a Suïssa (Deisswil, 1937), fa 42 anys que exerceix de sitgetà. El 1996 va crear −i presideix− la Fundació Stämpfli, que té l'objectiu de ser el referent de l'art contemporani a Sitges. Peter Stämpfli, un dels precursors del 'pop art' a Europa, se sent còmode parlant català. Viu a Sitges des del 1970 i el 2011 hi va inaugurar el museu de la seva fundació a l'antiga llotja de peix del poble. Són més de 80 obres d'art contemporani cedides per artistes d'arreu del món. En una conversa amb l'ARA, fa reflexions com les següents:

"Barcelona s'ha consolidat com una capital mundial d'art"

"A Catalunya hi ha més sensibilitat que a Suïssa. [...] A Suïssa hi ha col·leccions fabuloses perquè hi ha molts diners., totes creades per un multimilionari industrial. És perquè té prou gust per comprar art car o de qualitat abans que l'artista es faci famós. En canvi, el nostre projecte, tan senzill, no hauria rebut diners ni subvencions ni suport"

"Vaig venir [a Sitges] el 1961 i vaig prometre que no hi tornaria perquè ja era una màquina de fer turistes! No diguis mai que d'aquesta aigua no en beuràs! Vaig canviar d'opinió perquè vaig descobrir el Sitges cultural, que no és el que coneixem avui i que coneix tothom. No vull ajudar el Sitges de nit, que se'n fot de la cultura. El poble gairebé no domina la situació. Però Sitges ajuda més la cultura que altres punts d'aquesta costa"

Llegiu-ho a l'ARA Premium.

stats