HISTÒRIA
Cultura 22/06/2011

Resolt l'enigma de l'àlbum inèdit de Hitler

L'autor de les fotografies de Hitler i els camps de concentració de Bielorússia que es van de descobrir dimarts a Nova York es deia Franz Krieger i era un fotoperiodista austríac que va pertànyer a les SS

Redacció
2 min

BarcelonaEl misteri de l'àlbum inèdit amb fotografies de Hitler i les seves víctimes que va sortir a la llum dimarts a Nova York s'ha desvetllat. Gràcies als lectors d'EinesTages, un blog de la versió on line del setmanari alemany Der Spiegel, i de Lens, el blog de fotografia, vídeo i periodisme visual del New York Times, s'ha descobert que el fotògraf que en unes poques setmanes de diferència va fotografiar els dirigents nazis, amb Hitler al capdavant, i les seves víctimes a un camp de concentració de Bielorúsia, es deia Franz Krieger i era un un fotoperiodista austríac que va estar afiliat al partit nazi i a les SS.

The New York Times ha fet pública la informació que Harriet Scharnberg, una historiadora d'Hamburg, va aportar sobre Krieger. Segons Scharnberg, les fotografies de l'àlbum, "o almenys la majòria d'elles" van ser fetes per Franz Krieger (1914-1993) durant el 1941. El fotoperiodista va viatjar com a membre d'una formació política nazi a Minsk, la capital bielorussa, on va fotografiar els presoners de guerra soviètics i els pobres que vivien al gueto jueu. De camí de tornada a Berlín, Krieger va poder immortalitzar l'encontre entre Adolf Hitler i el mariscal hongarès Miklos Horty a Marienburg.

Per confirmar les seves sospites de què les fotografies publicades per The New York Times podrien ser de Krieger, la historiadora alemanya va consultar el llibre The Salzburg Press Photographer Franz Krieger (1914-1993): Photojournalism in the Shadow of Nazi Propaganda and War, de Peter F. Kramml, amb qui el diari novaiorquès es va posar en contacte per contrastar la informació. Kramml va donar suport a la teoria de l'autoria de Krieger i va enviar un autoretrat del fotògraf a través d'un retrovisor molt similar a una de les fotos que formen part de l'àlbum.

stats