ART
Cultura 27/03/2012

El retaule de 'Sant Jordi' retorna a Catalunya

La peça es podrà veure a la mostra 'Catalunya 1.400. El gòtic internacional', cent anys després que la comprés el Museu del Louvre

Acn
1 min
El Retaule de Sant Jordi, al MNAC / ACN, Núria Julià

BARCELONAUn segle després d'haver-lo exportat a França, el retaule de 'Sant Jordi', de Bernat Martorell, ha retornat per primer cop a Catalunya. Té origen a la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat i és l'"obra mestra" d'aquest pintor català, un nom "imprescindible" per entendre aquest període de l'art gòtic català, segons ha explicat el comissari de l'exposició 'Catalunya 1.400. El Gòtic internacional', Rafael Cornudella. La mostra aplega una seixantena de pintures, escultures, llibres il·luminats i objectes d'argenteria amb un caràcter fortament selectiu, i planteja un diàleg amb les obres del mateix moment exposades a la col·lecció permanent del museu.

"El contrast d'escales, de sensacions i de colors" marca 'Catalunya 1400', una mostra en què sobresurten principalment quatre taules del retaule de 'Sant Jordi' i el 'Missal de Santa Eulàlia', un manuscrit il·luminat de Rafael Destorrents. El fragment del retaule ha retornat per primera vegada a Catalunya des que el va adquirir el Museu del Louvre a començaments del segle XX. Un antiquari el va vendre com si fos pintura francesa per poder-ne augmentar el preu, ja que les pintures francesa i italiana estaven més valorades que la catalana. El temps, però, va demostrar que era català i que formava part del retaule de la Capella de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Cornudella assegura que "des del Romànic" els retaules s'han convertit en "tradició" artística a Catalunya i que artistes catalans com Bernat Martorell, Lluís Borrassà, Rafael Destorrents o l'escultor Pere Joan "tenen el seu lloc en la història de l'art europeu" però en canvi són "poc coneguts" pel gran públic.

stats