Cultura 21/05/2015

Societat civil i el sector de l'audiovisual reclamen l'accés lliure als arxius del NO-DO i Laya Films

La Declaració de Reus es presentarà en públic el 26 de maig al CCCB dins el festival Docs Barcelona

Ara
1 min
Capçalera del NO-DO/ARA

BarcelonaLa Filmoteca Espanyola és la propietària del fons fílmic del NO-DO i vetlla per la seva conservació i difusió. Laya Films va ser una empresa productora i distribuïdora de la Generalitat de Catalunya durant la II República. Laya Films va dedicar una bona part de la seva activitat al reportatge de guerra. Molt material va ser destruït o manipulat i, al final del conflicte, el fons va ser requisat i dipositat a Filmoteca Española. L’any 2001 es va signar un acord de propietat compartida entre l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya.

Amb l'objectiu d'alliberar la memòria fílmica del país, la Declaració de Reus, presentada al novembre al festival Memorimage de Reus, reclama, segons es pot llegir al seu manifest fundacional, "que s’asseguri l’accés universal i gratuït als documents fílmics de NO-DO i Laya Films, editats o no, utilitzant els mètodes que la tecnologia digital ofereix actualment per poder incrementar i accelerar la prestació de serveis, visionar en línia i descarregar-los gratuïtament des de la seva pàgina web". Així mateix, entre altres mesures, l'entitat subratlla demana que altres fons fílmics de les mateixes característiques rebin el mateix tractament.

La Declaració de Reus es presentarà en públic el 26 de maig al CCCB. L'acte està inclòs dins el festival Docs Barcelona.

stats