Cultura 20/10/2014

El Tricentenari BCN tanca amb prop de dos milions d'assistents

Toni Soler:"Hem fet un esforç sincer perquè cap barceloní es pugui sentir exclòs"

Sílvia Marimon
3 min

BarcelonaTretze mesos de commemoració, gairebé 400 activitats programades, 150 espais de la ciutat i prop de dos milions d'assistents a exposicions, conferències i altres propostes "quantificables". És el balanç del Tricentenari BCN, que al llarg de tot un any i en diferents espais de la ciutat, ha volgut explicar com era la Barcelona que es va enfrontar a Felip V el 1714. El seu comissari, Toni Soler, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, han remarcat que la celebració, amb un pressupost de 2,5 milions d'euros, ha volgut ser inclusiva i tenir rigor acadèmic però no ser academicista: "Hem volgut fer un esforç sincer perquè cap barceloní es pogués sentir exclòs. Hem intentat que fos un relat obert, urbà i contemporani i amb una idea no rígida ni de la història ni de la catalanitat", ha dit Soler. Aquestes són les cinc claus de tretze mesos de celebracions:

1. 865 activitats acadèmiques, artístiques i divulgatives

"La meva obligació era fer un programa que es pogués complir al cent per cent amb independència del context polític. Havia de ser incloent i molt positiu, pensat per seduir la gran majoria dels barcelonins", afirmava el juliol de l'any passat, Toni Soler, quan es va presentar el programa del Tricententari. La celebració dels 300 anys del setge de Barcelona ha barrejat història, art, arts escèniques, cinema, passejades... Hi hagut 56 activitats cada mes. En concret: 43 exposicions, 25 obres de teatre, 47 concerts, 123 converses i conferències, 10 congressos i jornades, 25 activitats literàries, 17 audiovisuals, 45 itineraris, 9 homenatges i premis i 22 festes a la ciutat.

2. Prop de 2 milions de visitants

El consistori barceloní ha calculat prop de dos milions de visitants en aquelles activitats "quantificables". Per tant, no s'inclouen aquelles que s'han fet a l'aire lliure, com 'BCN Re.set. Arquitectura efímera al carrer' o totes les persones que han passat pel Born Centre Cultural (només s'han comptabilitzat els qui han comprat entrades per alguna de les exposicions). L'exposició més vista ha estat 'La Barcelona del 1700. De les pedres a les persones' amb 171.069 assistents, seguida per 'Fins aconseguir-ho! El setge de 1714', amb un públic de 170.047 persones i 'El món del 1714' amb 90.765 assistents. L'obra de teatre 'Auca del Born' de Jordi Casanovas va convocar un públic de 127.500 persones. El concert 'Cantània. Rambla Llibertat' amb música d'Albert Carbonell i text de Marc Rosich va tenir una assistència de 82.024 persones.

3. La controvèrsia política

El Tricentenari ha coincidit amb una data molt connotada: el 9-N. "Ha estat un risc constant al qual hem hagut de fer front. Hi hagut moltes controvèrsies que ens haguéssim estalviat si no hagués coincidit amb el procés polític", ha assegurat Soler. El comissari del Tricentenari defensa que ha tingut un contacte constant amb entitats de tota la ciutat i amb tots els grups municipals per ser el màxim d'inclusius: "Hem tingut l'assessorament dels historiadors. No hem de tenir por de la història ni de les polèmiques, conèixer el passat és un dret de tots els ciutadans i la història té èxit, només cal anar a les llibreries. Hem constatat la curiositat dels barcelonins de tots els orígens i condicions pel seu passat com a vivència humana".

4. El llegat

" Com ha llegat el Tricentenari deixa moltes publicacions de recerca, activitats artístiques com el mural del petó de Joan Fontcuberta, plaques de memòria, material pedagògic, composicions com 'Catalunya 1714' de Salvador Brotons o la Setmana de Novel·la Històrica", defensa Ciurana. L'equipament del Born Centre Cultural programarà noves exposicions temporals a partir de la tardor del 2015. Fins aleshores continuaran les actuals: 'La Barcelona del 1700. De les pedres a les persones' i 'Fins aconseguir-ho! El setge de 1714'.

5. El Tricentenari a la xarxa

La memòria visual i interactiva del Tricentenari BCN també es pot consultar a la xarxa. El consistori ha creat un interactiu: memoriatricentenaribcn.bcn.cat amb tot de recursos i informació sobre l'enfrontament entre borbònics i austriacistes i la Barcelona del segle XVIII.

stats