11/06/2016

El ‘boom’ de la fotografia ja té el seu mercat

4 min
01. Una antiga fàbrica (Cristóbal de Moura, 126) acull l’Utopia Photo Market. 02. Una obra  De Paola de Grenet.

BarcelonaL’exposició de fotografies de Vivian Maier ha registrat unes cues inusuals a Foto Colectania. Unes 500 persones han passat cada dia per la galeria, un trànsit “que multiplica per molt el moviment habitual”, reconeix el director, Pepe Font de Mora. I aquesta és només una mostra del boom de la fotografia que està vivint la ciutat, una primavera fotogràfica que s’arrodoneix amb la primera edició de l’Utopia Photo Market, una fira que reuneix fins diumenge 70 fotògrafs catalans de tots els gèneres i tècniques, entre els quals hi ha noms consagrats com Manel Esclusa, Jordi Guillumet, Jordi Bernadó, Samuel Aranda, Fernando Moleres i Maite Caramés, i també talents més joves com Berta Vicente, Xavi Bou, Guillem Valle i Coke Bartrina.

La cita té tots els números de convertir-se en una Meca per al gran públic aficionat a la fotografia i també un destí hipster : la fàbrica tèxtil del 1906 que l’acull al Poblenou -rebatejada com a Utopia 126- és tota una descoberta barcelonina i, a més, proposa una oferta gastronòmica d’etiqueta (un food truck de la truiteria Flash Flash).

Una fira útil per al sector

Però els fotògrafs en destaquen dues altres funcionalitats que són útils per al sector i que no existien: que és una porta oberta al mercat i que és un espai de trobada per als professionals. “Passi el que passi, vengui o no, jo ja me’n vaig a casa content”, deia ahir Jordi Bernadó per demostrar com ha sigut d’estimulant retrobar-se amb els companys i donar suport a les generacions més joves. Bernadó ha portat a la parada desenes de les seves espectaculars fotos de gran format. Com que no té prou espai per penjar-les, ha decidit que les anirà desembolicant a petició del visitant, per reivindicar així “una manera de veure la fotografia lenta”.

“Aquests mesos hi ha una quantitat industrial de fotografia a Barcelona i aquest interès fa anys que existeix, però la fotografia no s’acaba de consolidar -apunta Guillumet-. Li falten dreceres per fer-se pública i notòria i el Pla Nacional de Fotografia s’ha encallat en aquest any d’impàs”, lamenta. Als fotògrafs els és molt difícil que la seva obra es difongui a través de les galeries. Pràcticament no hi entren. “Excepte si ja tens reconeixement internacional”, explica Manel Esclusa, una paradoxa que els situa fora del mercat de l’art i que els allunya dels col·leccionistes i els aficionats.

Els autors són els venedors

Esclusa -que acaba de rebre un premi GAC dels galeristes i ha sigut el primer fotògraf a rebre’l- assegura que “la fotografia ha costat molt que estigui acceptada dins el circuit de l’art”. Ell, però, veu amb optimisme el futur perquè la cultura visual del gran públic ha crescut exponencialment i l’afició per la fotografia també. “Hi ha més gent que fa fotos. I fent fotos, allà on sigui, encara que sigui a Instagram, eduques la mirada”, opina.

La singularitat d’Utopia Photo Market és que no funciona com una fira d’art convencional, on exposen les galeries. Aquí, darrere el taulell hi ha els mateixos fotògrafs, que han sigut seleccionats per un comitè d’experts i que podran explicar en primera persona al visitant el sentit de la seva obra. “És l’oportunitat per conèixer tant la persona com el discurs que hi ha al darrere d’un projecte fotogràfic. Això dóna un plus a la compra i dóna sentit al mercat”, diu Amanda Vich, directora de continguts. El preu pot anar dels 25 als 12.000 euros.

Una passejada per la fàbrica -l’entrada val 3 euros- permet creuar-se amb Francesc Fàbregas i les seves fotografies de concerts històrics, de Bowie, Bob Marley, Patti Smith o Mick Jagger -avui fa 40 anys de la foto dels Rolling Stones a la plaça de toros Monumental!-. Guillem Valle exposa una sèrie feta a l’Àsia amb el poble bajau, els gitanos del mar, gent nòmada que viu del mar i que ha retratat a grans profunditats. Xavi Bou ha captat els moviments dels ocells al cel amb una tècnica cinematogràfica aplicada a la fotografia. I Roger Grasas porta emmarcades, signades i numerades les seves fotografies de l’Europa en crisi i de les monarquies petrolieres. Visites guiades, una subhasta a cegues i xerrades (de fotògrafs i d’apassionats per la foto, com Andreu Buenafuente i el tricicle Carles Sans) completen l’oferta.

Aquest mercat és el primer esdeveniment que produeixen els nous propietaris de la fàbrica Utopia 126 -els productors audiovisuals Quique Camín i Oscar Vallés- però ja pensen a celebrar-ne un per trimestre, dedicats a la poesia, el disseny o el dibuix.

Sis cites imprescindibles de la ‘primavera fotogràfica’ de Barcelona

Jacqueline al Picasso

Fins i tot el Museu Picasso se suma a la fotografia. Coincidint amb el 30è aniversari de la mort de Jacqueline Picasso, s’exposa la seva obra fotogràfica i el seu vessant de mecenes.

30 títols al Docfield

La crisi migratòria, l’econòmica i la identitària. El Docfield organitza 30 exposicions de més de 100 autors per tota la ciutat que analitzen el passat recent i els reptes de futur del continent.

Vivian Maier a Foto Colectania

Tot i que l’exposició està oberta fins al 10 de setembre, s’ha convertit en un fenomen de visites i viral. Foto Colectania exposa 80 fotografies de la mainadera que amagava que era, en secret, una gran fotògrafa. Una història personal colpidora i unes imatges excepcionals de Chicago i Nova York dels anys 50 als 80.

Bruce Davidson a la Mapfre

La Fundació Mapfre exposa les millors sèries de Bruce Davidson, fotògraf de l’agència Magnum. Una història personal de l’evolució de la vida als EUA i la fotografia al llarg de la segona meitat del segle XX.

Toni Catany a la Pedrera

És la primera gran exposició pòstuma dedicada a l’artista, amb un 70% d’obra inèdita. Toni Catany. D’anar i tornar mostra la seva recerca dels sentiments, les emocions, les persones, els llocs i els objectes.

Barcelona en mil imatges

Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004 mostra a la Virreina la transformació urbanística i social de la ciutat a través de tots els esdeveniments que hi han ocorregut.

stats