LITERATURA
Cultura 21/09/2012

La casa que volem tindrà poesia

Els millors poetes catalans del segle XX arrencarà aquest diumenge. Ahir al vespre la col·lecció va ser presentada a l'Ateneu Barcelonès amb la lectura d'una selecció d'alguns dels millors poemes.

Jordi Nopca / Laura Serra
3 min
UNA COL·LECCIÓ AMB PADRINS 
 La consellera delegada i editora de l'ARA, Mònica Terribas, conversa amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

BARCELONA.Ahir al vespre l'Ateneu Barcelonès va reunir una nombrosa i distingida representació del món cultural i polític català. El motiu que els havia portat fins al jardí tranquil i acollidor era un de sol: la presentació de la col·lecció Els millors poetes catalans del segle XX , que tal com recordaria el director de l'ARA, Carles Capdevila, presenta un ball de xifres considerable. "Són 42 llibres, que es vendran durant 40 setmanes, perquè els primers dos lliuraments són dobles. El total de poetes és de 34, perquè hi ha més d'un volum dedicat a alguns dels poetes. I cada volum contindrà més d'algun poemari sencer: el total serà de 86", va dir. Abans de les paraules de Capdevila, Mònica Terribas, consellera delegada i editora del diari, va remarcar que la col·lecció "és una aventura molt necessària: la cultura és una gran eina per reivindicar-nos, el cervell és més oportú que mai".

Terribas i Capdevila van precedir la lectura d'una dotzena dels poemes que els lectors trobaran als llibres de la col·lecció, tots d'una gran representativitat i vigència. Jaume Ciurana, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, va triar La pell de brau , de Salvador Espriu, per obrir el recital, després de recordar que el primer poeta que va descobrir de petit va ser Joan Salvat-Papasseit: "En recordo un, d'especialment, en colors i amb futur, La casa que vull ", va dir. Tot seguit, el periodista Toni Soler va llegir un altre poema molt pertinent, tenint en compte la reunió d'aquell mateix matí entre Artur Mas i Mariano Rajoy, Cançó a Mahalta , de Màrius Torres: "Corren les nostres ànimes com dos rius paral·lels / Fan el mateix camí sota els mateixos cels. / No podem acostar les nostres vides calmes: / entre els dos hi ha una terra de xiprers i de palmes". Xavier Bosch, periodista i escriptor, va apel·lar al mestratge del poeta Francesc Garriga -assegut en una de les taules- abans de recitar un poema de Blai Bonet que porta per títol Escola graduada i en què es fa memòria sobre una lliçó d'"història d'Espanya" al costat d'un "gran cementiri" que acaba amb un quartet popular i provocador: "Sa moixa m'ha fet moixons / vestits de seminaristes, / quan han obert els ullons / han estat tots comunistes".

La 'incertesa positiva' d'avui

El somieig es va instal·lar amb És quan dormo que hi veig clar , de J.V. Foix, declamat per Gerard Quintana. L'actriu Rosa Renom va optar per un dels poemes més eròtics de Maria Mercè Marçal, i Laura Borràs apel·laria al poeta més citat durant la vetllada, Joan Salvat-Papasseit: " Tot l'enyor de demà és un poema magnífic que ens explica la força de la vida. Ja estava malalt de tuberculosi, i imagina tot el que ell ja no podrà experimentar". Lloll Bertran va llegir Literatura , de Gabriel Ferrater, després d'afirmar que a casa hi té "la poesia i el poeta": els llibres, però també el marit, Celdoni Fonoll. Després del poema de Clementina Arderiu recitat per Xavier Mallafré, director general de Grup 62, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va llegir un dels poemes més emblemàtics de Vicent Andrés Estellés, Els amants . "Fa set anys vivíem un moment d'incertesa perquè no sabíem el que volíem -va explicar a continuació-. La incertesa d'ara no és de conviccions, és molt diferent. Hi hem guanyat molt, en la incertesa positiva".

Ferran Rodés, president de l'ARA, recordaria un dels seus versos preferits, també papasseitià: "La casa que vull, que la mar la vegi". Abans havia remarcat el valor de la col·lecció: "És important perquè el nostre diari està compromès amb el país". I va recordar que en un temps en què "els mitjans han de ser interactius i compartir amb els usuaris, el significat etimològic de la paraula comunicar , que és compartir , és molt pertinent". La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va tancar l'acte amb un dels poemes que van fer d' Estimada Marta un dels llibres de poesia més venuts de Miquel Martí i Pol: "En ple desenvolupament i aplicació del Pla de Foment de la Lectura aquesta col·lecció no és només important sinó també molt oportuna". Els millors poetes del segle XX és una iniciativa pionera i irrepetible, coeditada entre el diari ARA i Grup 62, que vol omplir les cases i escoles del país dels millors versos.

stats