MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 02/02/2014

Com van ser els '115 dies a l'Ebre', amb l'ARA

La historiadora Assumpta Montellà parla amb els últims supervivents de la batalla

Ara
2 min
Els soldats de la Lleva del Biberó fent instrucció, poc abans de ser enviats al front.

Barcelona."Ploro més que mai. Aleshores no vaig ser del tot conscient del que vivia, però ara sí. I ja t'ho he dit al principi, la Batalla de l'Ebre va ser una traïdoria de tots els que manaven. Tots els morts de l'Ebre, els acaben fotent dins unes parets dient: "Aquí descansa..." Per què tants morts? Per què?... Tu ho saps?" Qui explica això és Miquel Espargaró, un dels testimonis que recull Assumpta Montellà (Mataró, 1958) a 115 dies a l'Ebre. El sacrifici de la Lleva del Biberó (Ara Llibres). El llibre, que es podrà aconseguir amb l'ARA per 19,90 euros els dies 8 i 9 de febrer, s'acosta al dia a dia de la batalla, amb detalls estratègics i militars, amb testimonis inèdits i precisions històriques, però sobretot recull les pors, les angoixes i els ideals dels joves -ni tan sols tenien 20 anys- que hi van combatre. Montellà descriu detalladament, i a partir dels records dels que la van viure, una de les batalles més sagnants de la Guerra Civil. El llibre és un viatge a les trinxeres, al front, als hospitals, a les Camposines...

La set, pitjor que la por

No hi ha èpica en el relat dels que van patir la batalla. Un testimoni diu que hi havia una cosa pitjor que la por, la set: "Hauries mort de gust per una mica d'aigua". El pitjor és la presència de la mort: "Tota la serra pudia a mort... i t'havies de posar naftalina als narius per no caure marejat". Montellà, que amb el seu primer llibre, La maternitat d'Elna, va aconseguir un gran èxit de públic, parla amb molts dels supervivents de la Lleva del Biberó.

La Batalla de l'Ebre va acabar el 16 de novembre del 1939. Els homes de la XIII Brigada van ser els últims que van trepitjar la riba dreta de l'Ebre. Era una nit fosca, sense lluna. A les 4.15 h, els últims supervivents republicans van travessar el pont de ferro de Flix. Quinze minuts després es va donar l'ordre perquè es volés l'armadura del pont. " En el día de hoy nuestras victoriosas tropas han conquistado los pueblos de Flix y Ribarroja y han terminado la ocupación del terreno que aún le quedaba al enemigo en las orillas del Ebro. El número de prisioneros que se han hecho en la batalla del Ebro se eleva a 19.779, siendo su total de bajas más de 75.000, de las cuales nuestros soldados han dado sepultura a 13.275 cadáveres ", descrivien els franquistes.

Entre els dos bàndols, van morir 30.000 persones, entre les quals les de la XV Brigada: "Esos de la Fatarella lo tenían muy crudo... Serían los últimos en pasar, si pasaban. Que yo creo que no pasaron todos ", explica Manolo Vázquez. Aquests soldats van resistir perquè els altres creuessin el pont. Van morir tots. Fa poc es va inaugurar una placa que els ret homenatge al lloc on va caure. Els seus trets desesperats van ser l'última acció de la Batalla de l'Ebre.

stats