Fotoperiodisme
Cultura 15/10/2012

Una exposició fotogràfica al Castell de Montjuïc recorda Lluís Companys

'Retrat Companys' aplega imatges dels fotoperiodistes Agustí Centelles, Josep Domínguez, Josep Maria Sagarra i Carlos Pérez de Rozas

Acn
2 min
'Retrat Companys / Pau Cortina (ACN)

BarcelonaLa sala Lluís Companys del Castell de Montjuïc acull des d'aquest dilluns i fins al 30 de gener de 2013 una exposició fotogràfica dedicada al president Lluís Companys amb fons provinents de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Inaugurada amb motiu del 72è aniversari del seu afusellament, l'exposició recull 44 imatges corresponents al període entre 1931 i 1938.

Carlos Pérez de Rozas, Augustí Centelles, Josep Maria Sagarra i Josep Domínguez són alguns dels fotoperiodistes de l'època gràcies als quals avui és possible aquesta retrospectiva. 'Retrat Companys' és el resultat d'un encàrrec que la direcció de patrimoni de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) va fer a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, amb la idea de ser exposada a la sala que el Castell de Montjuïc dedica al president català, i inaugurada coincidint amb la commemoració del 72è aniversari del seu afusellament.

El cap de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Jordi Serchs, ha explicat que la cerca feta en els seus fons va permetre recopilar unes 70 imatges datades entre l'any 1931 i el 1938. Finalment se'n van escollir 44 per exposar, i algunes més que són projectades en una pantalla. Les imatges "reprodueixen molt la relació de Companys amb Barcelona", subratlla Serchs, començant per les imatges del Companys regidor de l'Ajuntament, procedents de la "crònica gràfica" que l'Arxiu va encarregar a fotoperiodistes sobre l'activitat del consistori.

Un altre apartat correspon al temps de guerra, amb "imatges més polítiques", entre les quals hi ha fotografies d'Agustí Centelles, amb imatges del president Companys al front. També hi ha una selecció d'instantànies de moments "més lúdics" del polític català, com ara una fotografia realitzada a l'Estadi Olímpic de Montjuïc el 27 d'abril del 1931 durant un partit de futbol entre les seleccions d'Espanya i Irlanda.

A més de les imatges, l'exposició també exhibeix dues cartes de Lluís Companys adreçades a Francesc Macià l'any 1931. Aquestes missives revelen la relació entre els dos polítics i la influència de la premsa del moment. Les dues cartes han sigut adquirides recentment per l'Ajuntament.

'Retrat Companys' vol ser també un homenatge al fotoperiodisme català que va retratar el president, "i per extensió també al fotoperiodisme de la República", indica Serchs, "que està ben documentat a l'Arxiu i també en altres centres".

stats