28/06/2016

La interculturalitat serà l’eix central de FiraTàrrega

2 min
La interculturalitat serà l’eix central  de FiraTàrrega

BarcelonaFiraTàrrega 2016 exigirà roba de recanvi. L’espectacle inaugural serà un esclat de color: els francesos Artonik prometen un Holi Festival coreografiat que convertirà la capital de l’Urgell en un bany fluorescent itinerant. El color, és a dir, la diversitat, la interculturalitat, serà la temàtica al voltant de la qual girarà el festival. El director, Jordi Duran, defensa FiraTàrrega com un espai de reflexió i investigació sobre les arts de carrer, i en els pròxims tres anys construirà la programació en base a temàtiques que alhora són trets distintius del teatre de carrer: interculturalitat, participació i inclusió. “ The colour of time va néixer a les banlieues franceses com a expressió de la necessitat de trobada de les persones. És una celebració de la diferència”, diu Duran.

Aquesta idea amararà tota la programació, que inclou un cicle dedicat a “companyies compromeses a canviar el món des de l’escenari, amb peces valentes que remouen consciències”, diu Duran, i aquí hi compta Barcelona (contra la paret) sobre el cas 4F i els abusos policials, Apocalypse Uploaded de LAminimAL, la catarsi de Si sabes lo que hay de la Fundación Collado - Van Hoestenberghe i Hazte banquero sobre les targetes black. També hi haurà un conjunt d’obres que aborden l’univers queer i la transsexualitat, sobretot des de la dansa-teatre -com Limbo de les germanes Peya, Crotch (entrecuix) dels balears Baal i A mí no me escribió Tennessee Williams de Roberto G. Alonso- o el circ, com All genius all idiot dels suecs Svalbard Company.

Un aparador català

El director detalla les xifres del festival per demostrar que busca l’equilibri. Hi assistiran 57 companyies amb 60 espectacles del 8 a l’11 de setembre. La meitat són catalanes, un 30% internacionals i un 20% espanyoles, de manera que FiraTàrrega es considera “un aparador del que passa a casa nostra”, diu Duran. Poc més de la meitat de les obres són estrenes, i poc menys de la meitat són espectacles de carrer, la majoria dels quals de teatre, seguits de dansa i circ.

El vessant professional és la pedra angular d’aquesta fira estratègica, però no volen renunciar a buscar una mirada pròpia, noves estètiques i continguts amb profunditat. “Som un mercat i ho tenim molt clar, però el mercat es pot atacar de maneres molt diferents. Presentem peces de qualitat que poden tenir sortida”, defensa el director.

D’entre les produccions catalanes destaquen companyies com Obskené (amb la Manifesta ), el cabaret de Kiku Mistu, la poètica visual de Ponten Pie, el circ dels Eia, la dansa de Claire Ducreux, Joan Català i Roser Tutusaus. També els valencians El Pont Flotant i Maduixa.

El focus internacional aquest any se centra a Xile, amb quatre companyies emergents -una de les quals ofereix un dinar-espectacle-. També hi haurà espectacles de Corea del Sud, Mèxic, Itàlia i diversos convidats internacionals al hip-hop de l’espai Urban Nation.

stats