Cultura 20/02/2015

Un dia sense música contra l’IVA cultural

Promotors i sales convoquen una jornada sense concerts el 20 de maig

Xavier Cervantes
3 min
PROTESTA  El dia sense música busca  que el 20 de maig ningú toqui cap instrument.

Barcelona“Ja era hora que ens reuníssim”, va dir ahir Jordi Gratacós, president de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya. De les reunions entre diferents associacions musicals n’ha sortit una convocatòria per al dimecres 20 de maig: “Un dia sense música per un IVA raonable i just per a la música”. L’acció, d’àmbit estatal i que coincideix amb la campanya electoral municipal, pretén que el govern espanyol rectifiqui i abaixi l’IVA cultural, que des del setembre del 2012 és del 21%, un dels més alts d’Europa juntament amb el danès, que arriba al 25% perquè és de règim general i no preveu les modalitats reduïdes d’altres estats.

A efectes pràctics, la vaga serà un dia sense concerts. Joan Manuel Serrat va ser un dels primers a reaccionar canviant la data de l’actuació que havia de fer el 20 de maig a Madrid, i que serà el dia 19. A Barcelona el Taller de Músics ajornarà la inauguració del festival Ciutat Flamenco, que se celebrarà al Mercat de les Flors del 21 al 24 de maig.

Les crítiques a l’IVA cultural les han fet seves tant el Govern com els equipaments culturals catalans des del setembre del 2012. Tanmateix, en alguns casos la decisió de secundar la vaga es decidirà en les pròximes setmanes. El Liceu té programada l’estrena de l’òpera Così fan tutte precisament el dia 20. Fonts del teatre de la Rambla consultades per l’ARA van assegurar que la possibilitat d’ajornar l’estrena es plantejarà la setmana que ve durant la reunió de la comissió executiva del Liceu. En la mateixa situació es troba el Palau de la Música, que també estudiarà què fa amb la gala flamenca que ha d’acollir. Pel que fa a L’Auditori de Barcelona, la data els facilita la decisió perquè no hi ha previst cap concert el 20 de maig.

Els tres mesos anteriors al dia sense música es dedicaran a recollir adhesions a la protesta. “Volem sensibilitzar la població. No es tracta d’una reivindicació només del sector. Les persones són les primeres afectades perquè se’ls està retallant l’accés a la cultura”, explica Tito Ramoneda, president de la promotora The Project i membre de l’Associació de Promotors Musicals (APA), una de les impulsores de l’aturada. “Qui faci música aquell dia quedarà retratat”, va afegir Ramoneda, que considera que els equipaments musicals d’estat “vinculats al PP tiraran milles”.

El suport del teatre i el cinema

El dia sense música és una iniciativa d’associacions musicals, però compta amb el suport del cinema i les arts escèniques. “No descarto fer alguna cosa d’aquesta naturalesa”, explica el president de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), Xavier Marcé, tot i que la qüestió es debatrà el 4 de març en la reunió de la Federació Estatal d’Associacions d’Empreses de Teatre i Dansa (Faeteda), que ha centrat la seva estratègia a aconseguir el compromís dels partits polítics d’incloure la rebaixa de l’IVA en els programes electorals. L’Acadèmia del Cinema Català també dóna suport a la iniciativa musical. “Donem suport total a tot el que es faci contra aquest IVA grotesc”, diu la seva presidenta, Isona Passola.

Reclamar la reducció de l’IVA és un dels cavalls de batalla de l’àmbit cultural des de fa tres anys, tot i que fins ara les diferents mobilitzacions no han fet canviar d’idea el govern del PP. Tampoc han tingut èxit les iniciatives parlamentàries. Ahir mateix CiU va fer una interpel·lació al Congrés de Diputats sobre la necessitat que la política cultural de l’Estat inclogui “la immediata reducció de l’IVA als productes i activitats culturals”. La proposta va ser rebutjada pel vot contrari dels diputats del PP. També ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va assegurar que comprenia la vaga. “Fa mesos que denunciem que l’IVA al 21% enfonsa sectors sencers de la cultura”, va dir Mascarell.

Els convocants de la vaga consideren que l’IVA ha tingut “efectes dramàtics en molt casos”. “Durant els primers dotze mesos, l’Estat va recaptar 13,3 milions d’euros més, però els ingressos generats per IRPF, impostos de societats i Seguretat Social van patir una davallada de 42,3 milions. I la facturació va caure un 21%”, diu Ramoneda.

Una iniciativa d’àmbit estatal

El dia sense música és una jornada de vaga d’àmbit estatal convocada per vuit associacions de sales de música en directe, promotors, mànagers i tècnics de l’espectacle. L’anunci de la iniciativa es va fer ahir de manera simultània a Barcelona, Bilbao i Madrid. A més de la vaga, impulsen un manifest que busca l’adhesió de la ciutadania i en què exigeixen “una immediata i significativa reducció en el tipus impositiu que actualment grava el consum final de música en viu i que ens col·loca en una posició d’extrema debilitat enfront de la resta de països de la zona euro”.

stats