PATRIMONI
Cultura 01/09/2016

Les peces amagades de les monges de Sixena

Les monges de Sixena van ocultar quin havia sigut el destí de 23 peces catalogades

Sílvia Marimon
2 min
El bressol de plata de Sixena interceptat en una subhasta.

BarcelonaLa polèmica sobre els béns de Sixena té molts capítols i molts serrells. Ahir José Ángel Montañés publicava al diari El País que les monges de Sixena van ocultar quin havia sigut el destí de 23 peces catalogades i feia un càlcul: no informar sobre on eren aquestes peces podria estar sancionat amb 138.000 euros. Les monges van cedir les peces en qüestió als anys 70 als museus municipals de Barcelona perquè les custodiessin.

L’acord el van rubricar la priora del monestir, Angelita Opi, i el director dels museus, Joan Ainaud de Lasarte. Segons fonts de la Generalitat, l’acord també especificava que les monges podien reclamar aquestes peces en qualsevol moment perquè elles n’eren les legítimes propietàries. Les monges les van reclamar el 1993 i la Generalitat va complir amb l’acord i els hi va tornar. Però mentre els objectes van ser als museus van ser catalogats i, segons la llei, si canvien de propietari se n’ha d’informar les institucions. “Les monges van informar del destí d’algunes de les peces però no de totes -asseguren fonts de la conselleria de Cultura-. Hem demanat diverses vegades sobre el destí d’aquestes peces, però no hem obtingut cap resposta”.

Entre aquests objectes hi ha el polèmic bressol que es va intentar subhastar a principis d’aquest any. Va ser l’anunci de la venda d’aquesta peça, amb un preu de sortida que oscil·lava entre 10.000 i 12.000 euros, el que va alertar la Generalitat. El Govern va enviar els Mossos perquè es retirés la peça de la venda, però la Policia Nacional es va avançar i va confiscar el bressol sense notificar-ho al Govern. Des del juliol passat, el bressol està dipositat al Museu de Saragossa.

El llarg i complex litigi a l’entorn dels béns de Sixena encara no s’ha acabat. El 26 de juliol passat, el conseller de Cultura, Santi Vila, va signar la sortida dels objectes del MNAC, però no va autoritzar la sortida dels 44 objectes que són al Museu de Lleida. D’aquesta manera desobeïa la sentència provisional que obligava a retornar 97 peces que s’havien comprat entre 1983 i 1994 a les monges santjoanistes de l’Aragó. La Generalitat assegura que esgotarà totes les accions legals per defensar la legitimitat de la propietat de les obres que actualment són al Museu de Lleida.

stats