Teatre
Cultura 16/06/2016

Així serà el president Pujol que serà 'jutjat' als escenaris

David Bagés protagonitzarà 'Pujol', de Jordi Casanovas, un drama polític èpic sobre l'ascens i la caiguda d'un mite al llarg dels últims 30 anys d'història de Catalunya

Laura Serra
3 min
David Bagès serà Jordi Pujol al 'biopic' teatral de Jordi Casanovas

BarcelonaQuan el 25 de juliol del 2013 l'expresident Jordi Pujol va confessar que tenia una fortuna a Andorra, el dramaturg Jordi Casanovas va tenir clar automàticament que allò era una mina: "Vaig tenir la sensació que es tractava d'una gran tragèdia èpica i que s'havia d'aprofitar per muntar un gran espectacle que serveixi per preguntar-nos com va ser un personatge que ha estat troncal per al país i cap a quin anem", recorda. Dos anys després, l'autor ja pot explicar què n'ha sortit: 'Pujol' serà un 'biopic' teatral que mostrarà l'ascens i la caiguda d'un mite en paral·lel als esdeveniments que han marcat la vida política del país des dels 80. "Deixar-ho sota l'estora i no disseccionar-ho, o veure-ho des de la polarització de blanc o negre no és tan interessant. La gent vol fer preguntes. És un personatge que ha acabat la seva història però encara el tenim molt present", opina. L'espectacle, de gran format, s'estrenarà per Sant Jordi de l'any que ve a l'Atrium de Viladecans i farà temporada al Tívoli de Barcelona.

Després de l'èxit de l'espectacle documental 'Ruz-Bárcenas', Casanovas torna al teatre polític. 'Pujol' serà una mena de 'Ciutadà Kane' en versió catalana. Comença amb la mort de Pujol i una pista: "Joana", afirma el president a mode de comiat –el seu particular 'Rosebud'–. Uns periodistes que han de fer el seu obituari es plantegen fer una investigació per anar a l'arrel del personatge. És així com es narrarà a través de 'flash-backs' la trajectòria del protagonista, com va fer Orson Welles, a través dels personatges del seu entorn: la seva germana Maria permet retrocedir a la seva infantesa i la creació del mite, amb el seu empresonament; Miquel Roca, el seu soci de partit, permet observar la fundació de Convergència i els tics personalistes; la seva secretària Carme és la porta per entrar a la faceta més íntima i casolana, que segueix sent enigmàtica, i el secretari de presidència, Lluís Prenafeta, és l'esquer per entrar als anys 90 i a la introducció dels fills en l'aparell del partit, "l'inici del descens", apunta el director. Onze actors (Manel Barceló, Marta Angelat, Lluïsa Castell, Anna Ycobalzeta, David Vert, Georgina Latre, Àurea Màrquez, Manuel Veiga, etc.) interpretaran tots els personatges, des de Pasqual Maragall fins a Marta Ferrusola, el seu biògraf o els presidents espanyols. David Bagès serà Jordi Pujol.

Mentre que Albert Boadella va donar la seva opinió del personatge quan encara estava actiu des de la farsa d''Ubú president', Casanovas, d'una generació més jove –va néixer el 1978 i ha viscut tota la vida amb Pujol president–, vol mostrar totes les cares del polític des d'una ficció d'arrel documental i que el públic sigui qui jutgi: "Vull entendre aquest personatge que des de molt jove tenia necessitat de liderar una societat, un partit, un país, i que ha donat lliçons de moralitat, però en canvi, no les ha aplicat a casa seva". Casanovas ha seleccionat els moments més interessant dramàticament, i l'objectiu és que el públic empatitzi amb personatges que no s'espera. "Hi ha personatges antipàtics d'entrada, com el mateix Pujol, però tinc l'obligació de comprendre'ls, trobar-hi la lògica i el perquè. Que el públic es posi al seu lloc", diu. Quan va ascendir a president "un líder havia de contenir tensions i dubtes perillosos", reconeix, "però ho feia amb unes tècniques del tot rectes". I planteja: "En un moment de canvi, quin és el pacte que fem amb els polítics? Què és el que no volem que facin? Ens semblen bé les trampes posteriors a canvi del que va fer?".

Jordi Casanovas prepara un 'biopic' de Jordi Pujol

Casanovas encara un dels anys més prolífics de la seva carrera, amb representacions de set dels seus treballs en ciutats com Washington DC, Nova York, Roma, Ciutat de Mèxic o Madrid. Nelson Valente i Daniel Veronese dirigeixen 'Idiota' a Mèxic i Buenos Aires, i també anirà a Madrid. Al setembre s'estrena un altre 'thriller' biopic, 'Cervantes, el último Quijote', dirigit per José Luis Arellano en un teatre llatí de Washington. Una estrena mundial, 'Gazoline', a Nova York. I a Barcelona es podrà veure 'Port Arthur' al Grec i 'Hey boy hey girl' a l'Atrium.

Obres com 'Pujol' o bé la trilogia sobre la identitat catalana ('Vilafranca', 'Una història catalana' i 'Pàtria') són les que menys s'exporten, però creu que és la seva "obligació" escriure'n. "Per convicció, perquè m'ho demana el cos. I perquè com a col·lectiu ens hem d'atrevir a fer obres de grans dimensions, èpiques, arriscades".

stats