Cultura 06/02/2012

La vida de Tàpies en 15 dates

L'artista barceloní, mort aquest dilluns a l'edat de 88 anys, ha tingut una llarga i prolífica carrera que va portar-lo a conrear molts àmbits i a ser reconegut internacionalment. Aquí teniu una guia de les seves principals fites

Ara
2 min

Barcelona1923: Neix a Barcelona el 13 de desembre. Fill de Josep Tàpies Mestres i de Maria Puig Guerra.

1934: Comença els estudis de batxillerat i té el primer contacte amb l'art contemporani en diferents publicacions, com el número especial de Nadal de la revista 'D'Ací i d'Allà', amb reproduccions d'obres de Braques, Kandinsky o Picasso, entre d'altres.

1944: Inicia els estudis de Dret a la Universitat de Barcelona, però els abandonarà poc abans d'acabar. Durant dos mesos, estudia dibuix a l'Acadèmia Valls de Barcelona, on coneix el poeta i crític d'art Josep Maria Junoy. Ell serà l'estímul que el portarà a dedicar-se a l'art. Del 1944, se'n conserven retrats i alguns dibuixos d'influència picassiana i surrealista.

1948: És cofundador de la revista 'Dau al Set'.

1950: Primera exposició individual a Barcelona, a les galeries Laietanes. Passa una temporada becat a París, on s'interessa pel marxisme.

1953: Primera exposició individual als Estats Units, a Chicago. S'impregna de l'expressionisme abstracte americà.

1966: Es tanca amb intel·lectuals i estudiants al convent dels Caputxins de Sarrià per crear el primer sindicat universitari democràtic i és arrestat per la policia amb els altres participants. Quatre anys més tard, acudirà a l'assemblea clandestina al monestir de Montserrat per protestar contra l'anomenat Procés de Burgos.

1977: Publica el llibre autobiogràfic 'Memòria personal', que rebrà els premis Ciutat de Barcelona i Pablo Antonio Olavide.

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } 1983: S'inaugura a Barcelona la seva escultura monumental en homenatge a Pablo Picasso, a tocar de l'hivernacle del Parc de la Ciutadella, i la Generalitat li concedeix la Medalla d'Or.

1990: Es corona a Barcelona amb la inauguració de la seu de la Fundació Antoni Tàpies al carrer Aragó de Barcelona i l'estrena de 'Núvol i cadira' presidint la façana de l'entitat. També aquest any s'inaugura la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat, on es reuneix el consell de govern.

1992: Polèmica en fer-se pública la maqueta d’una escultura de Tàpies que havia d’ocupar la sala oval del MNAC i que representa un mitjó.

1995: El Museu Guggenheim de Nova York estrena una mostra retrospectiva de l'obra de Tàpies. La Generalitat li concedeix el Premi Nacional de les Arts Plàstiques. També en aquest any, conreant la seva implicació més popular, fa el cartell "Solidaritat amb Bòsnia" com a contribució a les campanyes de solidaritat amb la població bosniana en guerra.

1996: La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona inaugura en el campus de les antigues casernes de Jaume I a la Ciutadella l'anomenada "Sala de Reflexió" concebuda per l'artista, amb cadires alçades.

2002-2003: Les festes de la Mercè de Barcelona tenen com a cartell una obra de Tàpies presidida per les paraules "Cantar, conèixer, estimar, servir". Poc després, l'artista és comanador de l'Ordre Nacional de la Legió d'Honor per decret del president de la República Francesa.

2004-2005: El Macba inaugura l'última gran exposició de l'artista Antoni Tàpies, retrospectiva que viatjarà a Mèxic. Amb José Saramago, Tàpies fa una obra conjunta per donar suport al moviment per la pau al País Basc Elkarri.

stats