Microsites Ara Data 11/07/2016

Jihadisme i procés, els temes més seguits pels diaris el 2015

Grècia i els refugiats desapareixen sobtadament de la premsa després del seu moment àlgid

Auri Garcia Morera
4 min
360 graus via lliure

BarcelonaEl jihadisme i el procés sobiranista van ser els temes més seguits per la premsa l’any 2015, segons les dades de l’Anuari dels valors, impulsat per la Fundació Carulla i Esade, que cada any fa un recompte d’articles i portades de diaris que tracten temes relacionats amb els valors. La presència de cada tema a la premsa va anar molt lligada a l’evolució de l’actualitat, però les dades detallades demostren que també hi van tenir molt a veure les prioritats dels mitjans. Hi ha grans diferències en la seva presència en articles i en portades, en els diaris de Barcelona i els de Madrid, en cadascuna de les capçaleres, i també en el seguiment que es fa de cada tema després del seu moment àlgid. Les crisis de Grècia i dels refugiats, per exemple, van desaparèixer sobtadament de la premsa, tot i que van seguir succeint fets rellevants.

Pes en articles o a portada

El jihadisme domina a l’interior i, el procés, a les primeres pàgines

El jihadisme va ser el tema del qual es va informar en més articles d’almenys mitja pàgina en els vuit grans diaris generalistes que es venen a Catalunya. El procés sobiranista, que havia sigut el primer tema l’any 2014, va ser segon el 2015, i la corrupció, primer tema del 2013, va ser el tercer l’any passat. Les crisis de Grècia i dels refugiats van ocupar la quarta i la cinquena posició, a una distància significativa dels tres primers. En el recompte dels temes amb més protagonisme a les portades, però, aquest ordre es veu alterat: el procés sobiranista passa a ocupar el primer lloc, seguit de la corrupció, mentre que el jihadisme baixa a la tercera posició.

La relació entre el volum d’articles sobre cada tema i el protagonisme que té a les portades reflecteix les grans diferències que hi ha en les prioritats dels mitjans. El procés sobiranista va tenir cinc mencions en portada per cada deu articles, i la corrupció, tres mencions per cada deu articles. Grècia i els refugiats també es van situar entorn de les tres mencions per cada deu articles, i el jihadisme va tenir només 2,6 mencions en portada per cada deu articles. Segons els autors de l’Anuari dels valors, en aquesta diferència també hi influeix el fet que es van publicar molts articles sobre jihadisme concentrats en poques edicions, en què el tema sí que va sortir en portada.

Un quiosc, dos mons

El procés, molt més present als diaris editats a Barcelona

L’estudi inclou La Vanguardia, El Periódico, El Punt Avui, l’ARA, El País, El Mundo, l’Abc i La Razón, però en els resultats detallats s’hi veu una divisió molt clara entre els quatre primers, editats a Barcelona, i els quatre últims, editats a Madrid. Si es miren només els diaris catalans, el procés sobiranista se situa com el tema del qual es va informar en més articles, i el jihadisme, com el segon. Mirant només els diaris espanyols, el jihadisme és el primer tema, la corrupció, el segon, i el procés, el tercer. El jihadisme és primer en el còmput global perquè té un volum significatiu en tots dos grups. El procés, en canvi, té un seguiment molt més intensiu als catalans.

La constatació que al quiosc català hi conviuen dos mons mediàtics molt diferents es repeteix mirant les dades d’aparicions en portades. Els diaris espanyols sobredimensionen el procés a les portades, en relació amb el pes que té en els articles. El jihadisme, en canvi, queda infrarepresentat, i la combinació dels dos fenòmens fa que el procés passi al davant. Als diaris catalans, en què el procés ja era el primer tema en nombre de notícies, el seu sobredimensionament en portada és encara més gran que als espanyols, i l’avantatge sobre el segon tema es converteix en abismal.

Fílies i fòbies particulars

‘El Periódico’, el que dedica menys articles i més portades al procés

En el tractament que fa de cada tema cadascuna de les capçaleres s’hi troben fílies i fòbies particulars. El Periódico és el diari que va dedicar menys articles al procés sobiranista l’any passat, però també el que el va destacar més en portada. En canvi, La Vanguardia és el que va fer més articles sobre el procés i, dels quatre diaris editats a Barcelona, el que el va destacar menys en portada. L’un en fa poca informació, tot i que la visibilitza molt, i l’altre el cobreix més però l’amaga a portada.

El Punt Avui i l’ARA no lideren cap de les dues classificacions, però tenen més equilibri entre volum d’articles i volum de portades. Entre els quatre diaris editats a Madrid, l’Abc és el que segueix més el procés, tant als articles com a les portades, i La Razón és el que en fa menys informacions a l’interior però el segon que el destaca més en portada.

Desaparició sobtada

Passen desapercebudes novetats sobre Grècia i la crisi de refugiats

L’evolució de la cobertura al llarg de l’any va lligada als esdeveniments d’actualitat relacionats amb cada tema. Així, el jihadisme ocupa molts més articles i portades al gener i al novembre, quan es van produir els atemptats de Charlie Hebdo i del Bataclan, i el procés sobiranista al juliol i al setembre, coincidint amb la convocatòria d’eleccions i amb la mateixa jornada electoral. L’evolució paral·lela a l’actualitat es nota més en el nombre d’articles, ja que els fets més importants generen molts articles en un moment puntual, però també a les portades.

Les crisis de Grècia i dels refugiats, però, van desaparèixer sobtadament després del seu punt àlgid, malgrat que es van seguir produint fets rellevants. Les eleccions i l’estrena al poder de Syriza, al gener i al febrer, i sobretot el referèndum i l’acord amb la troica, al juliol, van disparar l’atenció dels diaris. Després, però, les eleccions del setembre amb Syriza dividida van passar desapercebudes. En el cas dels refugiats, el moment àlgid va ser al setembre, quan la fotografia de l’Ailan va fer la volta al món i es va fer una primera cimera de la UE. A l’octubre, quan en una segona cimera es van blindar les fronteres, l’atenció dels diaris ja va baixar en picat.

stats