CRISI DE REFUGIATS
Dossier 06/02/2016

Canadà: L’acollida en cinc fases o com fer bé les coses

El país ja ha rebut 16.000 dels 25.000 refugiats compromesos

Blanca López-bonet
3 min
Una refugiada siriana arriba a Toronto dins de l’exitós pla d’acollida del país.

TorontoEl dia 1 de març és la data que el govern canadenc s’ha fixat per rebre els 25.000 refugiats sirians promesos en campanya electoral. En un principi havien d’arribar al desembre, però els atemptats de París van fer que l’executiu redissenyés el pla d’acollida i endarrerís les dates. El resultat de tot plegat és l’anomenat #WelcomeRefugees, un pla específic de cinc fases que s’aplica des del novembre i que ja ha permès l’arribada de més de 16.000 refugiats sirians.

D’aquesta manera, el Canadà, un país obert a la immigració (cada any acull de mitjana 250.000 immigrants i refugiats), combat l’amenaça terrorista actual i demostra que la seguretat nacional és compatible amb l’ajuda humanitària.

Ara bé, qualsevol sirià abans de trepitjar terra canadenca ha de passar cadascuna de les etapes dissenyades. La primera fase del #WelcomeRefugees consisteix a identificar els refugiats interessats a viatjar al Canadà. Per fer-ho, el govern treballa a Jordània i al Líban amb l’Acnur, l’agència de refugiats de les Nacions Unides, i col·labora també amb les autoritats turques. Amb ells identifiquen els sectors més vulnerables -dones i famílies- i comencen el procés. Els homes solters no entren per ara dins dels paràmetres per ser acollits al Canadà.

Un cop identificats, els candidats comencen la segona fase anant cap a Amman o Beirut per entrevistar-se amb oficials canadencs experts en seguretat i immigració. Aquests oficials, que treballen amb serveis d’intel·ligència internacionals, verifiquen la identitat dels aspirants a la verificació de la identitat amb un recull de dades biomètriques i biogràfiques, com empremtes digitals i fotografies. En aquesta etapa, els aspirants passen també un primer examen mèdic per descartar possibles malalties infeccioses com la tuberculosi.

La tercera fase del pla és el trasllat al Canadà, i es realitza mitjançant vols xàrters privats organitzats pel govern canadenc.

La quarta etapa té lloc a l’aeroport d’arribada. Allà els oficials tornen a fer una revisió cas per cas i fan la verificació final de la identitat. A més, tots els refugiats tornen a sotmetre’s a un examen mèdic, on, si cal, se’ls ofereix tractament o se’ls posa en quarantena.

El pla d’acollida dels refugiats culmina amb la cinquena fase, anomenada també etapa d’integració. Els nouvinguts es traslladen a diferents comunitats del país amb l’objectiu de començar a construir una nova vida. En un primer moment, aquestes comunitats els ajuden proporcionant-los les seves necessitats bàsiques: se’ls dóna allotjament, se’ls ofereixen cursos d’anglès i se’ls ajuda a inscriure els nens a les escoles.

A més, les comunitats tenen el compromís de fer-los un seguiment durant un any i mig per asseegurar la seva total integració a la societat canadenca. Hi ha 36 poblacions i 188 comunitats d’arreu del país que treballen directament en la inserció social dels refugiats sirians.

25.000 més el 2016

El pla #WelcomeRefugees ha tingut una molt bona acollida de la societat canadenca. De moment funciona i s’aplica sense problemes. Per això l’executiu estudia ara la possibilitat de continuar-lo el 2016 i acollir 25.000 refugiats sirians més.

Des que va aterrar el primer avió el 4 de novembre passat, ja són 16.215 els refugiats sirians que han arribat al Canadà. N’hi ha 6.063 més d’acceptats, a l’espera de ser traslladats i 13.979 amb sol·licituds que s’estan estudiant.

El pressupost del govern per a aquest pla d’acollida és de 653,5 milions de dòlars (587,1 milions d’euros).

stats